Nieuws, Onderzoek

1 miljard nodig voor verglazing van bedrijventerreinen

Om alle Nederlandse bedrijventerreinen qua breedbandvoorzieningen op hetzelfde niveau te krijgen als het Nederlandse buitengebied, is er nog minstens 1 miljard euro aan investeringen in glasvezel nodig. Dat heeft onderzoeksbureau Stratix berekend.

Grote steden en een fors aantal bedrijventerreinen blijven op dit moment achter bij de aanleg van glasvezel. Glasvezel op bedrijventerreinen is slechts op beperkte schaal aangelegd, constateert Stratix in een nieuw rapport. Vooral de Nederlandse bedrijventerreinen met veel MKB-vestigingen zijn nog aangewezen op traag internet over koperdraad.

Toch ziet Stratix op de markt voor verglazing van bedrijventerreinen wel steeds meer activiteit. Onlangs investeerde het Britse Ancala Partners ruim 5 miljoen euro voor een aandeel in het bedrijf ForeFreedom dat een aantal glasvezelnetten heeft gerealiseerd op verschillende Nederlandse bedrijventerreinen.

Ook in steden is nog niet zoveel glasvezel aangelegd. In Rotterdam is een buitenlandse investeerder actief: de Schotse miljardair Lord Laidlaw en in Helmond is een lokale onderneming (E-Quest), die al in enkele wijken glasvezel had aangelegd, een joint-venture met de gemeente aangegaan voor de resterende wijken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.