Nieuws, Onderzoek

‘1 op de 3 breedbandverbindingen wereldwijd is een glasvezelaansluiting’

Het marktaandeel van glasvezelaansluitingen (Fiber to the Home en Fiber to the Building, FttH/B) op de wereldwijde breedbandmarkt zal tot 2021 doorgroeien naar 39%. Dat voorspellen onderzoekers van het Franse bureau IDATE.

In 2015 bedroeg het marktaandeel wereldwijd van FttH/B nog 31%. Het aantal breedbandverbindingen via glasvezel is nog steeds aan het stijgen en aan die groei lijkt voorlopig nog geen einde te komen. De groei zal echter wel afzwakken, zo is de verwachting.

De onderzoekers bevestigen namelijk de ontwikkelingen die overeenkomen met de strategie van KPN; namelijk een rem zetten op de uitrol van nieuwe glasvezelnetwerken tot aan huizen, en zich vooral gaan concentreren op het opwaarderen van bestaande kopernetwerken (VDSL).

“Er is voldoende ruimte voor VDSL (en andere kopergebaseerde technologieën zoals G.Fast) om te groeien in Europa, omdat bestaande telecombedrijven druk bezig zijn om hun kopernetwerken te versnellen met technieken (als vector bonding, red.)”, zegt Jean-Luc Lemmens, hoofd van de afdeling telecom bij IDATE DigiWorld.

Geschat wordt dat er in juni 2017 wereldwijd 586 miljoen mensen een glasvezelaansluitingen hadden.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van marktgegevens uit ruim 70 landen en meer dan 150 marktpartijen.

foto: Reggefiber

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.