Aanbieders

In Nederland worden door diverse partijen glasvezelnetwerken aangelegd. Vaak zijn dat zogenaamde ‘open netwerken’ waarop diverse providers hun glasvezeldiensten (zoals internet, tv en telefonie) kunnen aanbieden. Hieronder vind je een aantal van die aanbieders (in alfabetische volgorde).

Aanbieders van glasvezel

Bright Access
Sinds 2014 levert Bright Access zakelijk internet via DSL, glasvezel en radio verbindingen door heel Nederland. Bright Access heeft op circa 80 bedrijventerreinen eigen netwerken aangelegd. Deze zijn open en dus toegankelijk voor externe dienstenaanbieders.

Caiway
Caiway is regionaal door heel Nederland actief en biedt in steeds meer plaatsen glasvezel aan. Momenteel levert Caiway onder meer diensten in Westland en omgeving, Gouda en omstreken (Rekam-gebied), Krimpen a/d IJssel, Loenen aan de Vecht en omgeving, Berghem, Malden, Heumen, Horssen, Over- en Nederasselt, Hendrik-Ido-Ambacht, Doorn, Hilvarenbeek en omgeving, Harderwijk, Schiedam, Aalsmeer, IJsselstein en een groot deel van Twente.
In 2017 is Caiway overgenomen door investeerder EQT Infrastructure.

CanalDigitaal
CanalDigitaal biedt sinds juli 2013 supersnel internet en bellen via glasvezel, (ook) in combinatie met de hoogste digitale en HD TV beeldkwaliteit via de satelliet. 

Cernet
Cernet is een internetprovider die valt onder de vleugels van internet service provider Olix. Cernet biedt pakketten voor zowel consumenten als zakelijke klanten.

Comsave
Comsave is een Amsterdamse internetleverancier van zakelijk glasvezel en andere zakelijke internetmogelijkheden, waaronder straalverbindingen.

Concepts
Concepts is een bedrijf dat sinds 2003 glasvezeldiensten aanbiedt en dat onderdeel uitmaakt van het KPN concern. Hoewel het bedrijf zich hoofdzakelijk richt op de zakelijke markt, kunnen consumenten zich er ook bij aansluiten. Met ingang van 2014 worden klanten verhuisd naar KPN.

Dataweb
Dataweb is een zakelijk glasvezel specialist uit Den Haag en is al sinds 1994 een access provider voor het midden en grootbedrijf. Onder meer gespecialiseerd in IP-VPN en MPLS netwerken over glasvezel voor de zakelijke markt.

Delta
Delta is een van oorsprong Zeeuwse provider. In 2017 is het overgenomen door investeerder EQT Infrastructure. Sindsdien biedt het ook buiten Zeeland glasvezeldiensten aan op de netwerken van Glasvezel buitenaf.

DSD Business Internet
DSD Business Internet is een zakelijke internetprovider in de regio Zuid-Oost Brabant die onder meer zakelijke glasvezeldiensten levert. Als zakelijke wholesale partner van KPN kunnen de diensten van DSD Business Internet ook afgenomen worden via het Reggefiber-netwerk met snelheden tot tot 1Gbit.

Edutel (bekend van OnsBrabantNet)
Edutel levert onder de naam OnsBrabantNet, OnsNet Nuenen en Ons Net Eindhoven diensten, zoals internet, bellen en televisie op diverse glasvezelnetwerken. Sinds 2012 is Edutel een dochteronderneming van KPN.

Fiber Nederland
Tot 2014 stond deze aanbieder ook wel bekend als Fype. Nu heet het bedrijf Fiber Nederland. Fiber NL werd in 2013 opgericht door Martijn van Scherpenzeel die al eerder met bedrijven als het groene energiebedrijf Oxxio de gevestigde energiemarkt opschudde. Het bedrijf werkt onafhankelijk van netwerkexploitanten en biedt glasvezeldiensten aan op de netwerken van Reggefiber, maar ook op andere netwerken van andere netwerkbeheerders.

Fieber
FiberXS is een bedrijf dat eigenlijk naar buiten treedt onder de naam Fieber. Het biedt onder meer ICT-diensten aan bedrijven en consumenten, waaronder ook zakelijk glasvezel.

Freedom Internet
Freedom is een jonge internetprovider die oude idealen van het voormalige XS4ALL koestert: een vrij, open en toegankelijk internet voor iedereen, waarbij veiligheid, privacy en kwaliteit de kernwaarden zijn. XS4ALL werd door KPN overgenomen en uit protest hebben een aantal klanten zelf met Freedom opgezet.

Helden van .nu
Deze provider richtte zich voorheen vooral op zakelijke klanten, maar is zich langzaam aan het oriënteren op de consumentenmarkt voor glasvezel.

IP Visie
IP Visie levert sinds 2007 zakelijk glasvezel in heel Nederland en maakt daarbij gebruik van de netwerken van KPN, Ziggo en Eurofiber. IP Visie levert over glasvezel diverse diensten zoals VoIP telefonie, IP-VPN’s en Ethernet VPN’s.

Jonaz
Jonaz is een jonge provider uit Rotterdam die in 2014 is begonnen met het leveren van glasvezeldiensten in Leusden. Anno 2017 biedt het bedrijf ook diensten aan in Amersfoort, Hoogland, Soest en Baarn.

KickXL
KickXL is voortgekomen uit de provider Speedlinq, en valt nu onder het KPN concern. Met ingang van 2014 worden klanten verhuisd naar KPN.

Kliksafe
Een opvallende provider vanwege het religieuze karakter. De provider wil ongeacht de infrastructuur, zoals kabel, telefoonlijn of glasvezel, internettoegang bieden op basis van Bijbelse waarden en normen.

KPN
Ook KPN is al een tijdje actief op het glasvezelnetwerk met drie glasvezelabonnement. De snelheid van de drie pakketten (Instap, Standaard en Premium) werd op 10 januari 2012 verhoogd tot respectievelijk van 50, 100 en 500 Mbps up- en downloadsnelheid. Het Premium-pakket met de hoogste snelheid is echter beperkt beschikbaar, afhankelijk van de locatie. Waar de 500 Mbps niet te krijgen is, belooft KPN 150 Mbps te leveren.

Lijbrandt
Lijbrandt is een glasvezelprovider uit Hillegom die uitsluitend zijn diensten aanbiedt via de netwerken van Reggefiber (voorheen Glashart).

ON
ON is de stadsprovider van Eindhoven. ON is het zusjes van OnsBrabantNet en sinds 2012 een dochteronderneming van KPN.

OnsBrabantNet
OnsBrabantNet presenteert zich als dé provider van Brabant en Limburg. Sinds 2012 maakt de provider onderdeel uit van KPN.

Phonedata
Phonedata is ontstaan uit een samenwerking tussen TREB Com B.V. en Kendis ICT Groep Nederland. Phonedata biedt diverse zakelijke diensten op de glasvezelnetwerken aan van KPN NetwerkNL aan. 

Stipte
Stipte is de nieuwe naam van prijsvechter Scarlet, sinds de zomer van 2014. Scarlet bood sinds 2012 alle dienstenpakketten aan via glasvezel. Scarlet werd in 2008 overgenomen door Belgacom, maar dat had alleen interesse in de Belgische activiteiten. Daarom werd de Nederlandse tak van Scarlet omgetoverd tot een nieuw bedrijf.

Solcon
Deze provider uit Dronten biedt her en der ook glasvezeldiensten aan.

Tele2
Tele2 biedt sinds 2013 ongeveer internet, televisie en telefonie via glasvezel aan. Hiervoor maakt Tele2 gebruik van de netwerken van Reggefiber.

Telfort
Deze bekende dochteronderneming van KPN biedt sinds mei 2012 glasvezeldiensten aan via het netwerk van Reggefiber.

Tweak
Tweak uit Almere is in 2007 ontstaan uit de community rond techsite Tweakers.net. Toen bood het nog alleen internettoegang via ADSL en abonnementen voor Usenet-nieuwsgroepen aan. In de afgelopen jaren is Tweak geëvolueerd tot een volledig internetbedrijf, met een aanbod voor iedereen die waarde hecht aan de nieuwste technieken op het gebied van internet, telefonie en televisie. Tweak levert via haar eigen netwerk, dat landelijk een dekking heeft van meer dan 300.000 huishoudens.

Vodafone
Sinds half augustus heeft Vodafone zijn dienstenpakket uitgebreid met glasvezel. De dienst is getiteld Vodafone Thuis Internet, Bellen & TV en het is is beschikbaar met drie internetsnelheden: 30, 50 en 100 Mbps, variërend van 50 tot 80 euro per maand.  De gemeenten waar Vodafone zijn diensten als eerste aanbiedt, zijn Barneveld, Beuningen, Emmer-Compascum, Groesbeek, Groot Salland, Leudal, Millingen aan de Rijn, Nuth en Zevenaar.

Wisper
Een relatief nieuwe aanbieder van glasvezeldiensten is Wisper Internet uit Bodegraven. Vanaf 25 februari 2014 sluit deze provider uitsluitend zakelijke klanten aan. De consumententak is doorgeschoven naar Vodafone Thuis.

XMS
XMSnet is een glasvezelbedrijf uit Hillegom met een onbekend aantal aansluitingen. Het bedrijf is onder meer bekend van de site opglasvezel.nl.

XS4ALL
Sinds de herfst van 2011 biedt XS4ALL, onderdeel van KPN, in Nederland ook glasvezelinternet aan. De klant heeft de keuze uit de snelheden 50 Mbps of 100 Mbps. Officieel bestaat XS4ALL als bedrijf niet meer sinds 1 maart 2020, maar KPN handhaaft de merknaam nog enige tijd.

 

Ontbreekt er nog een aanbieder? Laat het ons weten!
Mail of tweet het (info[AT]glasvezelgids.nl of tweet naar @glasvezelgids)