Nieuws, Onderzoek

Aantal glasvezelaansluitingen groeit weer, maar vooral op het platteland

De aanleg van glasvezel trekt weer aan sinds Reggefiber is gestopt met grootschalige glasvezelprojecten. Maar bij de huidige aanleg ligt de nadruk op het platteland en niet op steden.

Dit zijn de conclusies die Stratix trekt op basis van eigen onderzoek naar de uitrol van glasvezel naar woningen in Nederland. De resultaten zijn verwerkt in de interactieve Glaskaart, met het percentage ‘homes passed’ voor elke gemeente.

Sinds een jaar neemt de aanleg van glasvezel weer toe van 100 duizend naar 150 duizend per jaar. Eind maart 2018 telde Nederland 2,87 miljoen aansluitingen. Daarvan zijn ruim 1,3 miljoen glasvezelaansluitingen ook echt in gebruik.

De groei in het aantal glasvezelaansluitingen is vooral toe te schrijven aan de activiteiten van ongesubsidieerde lokale en regionale initiatieven en onafhankelijke kabelexploitanten.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende commerciƫle partijen actief geworden in het verglazen van landelijke gebieden, waaronder Glasvezel buitenaf, GlasDraad en E-Fiber. Daarnaast telt Nederland ook enkele lokale initiatieven (vaak coƶperaties.

De onderzoekers zien overigens nog wel kansen voor nieuwe toetreders op de glasvezelmarkt, aangezien grote telecombedrijven als KPN en Vodafone/Ziggo zich voorlopig richten op het upgraden van bestaande DSL-netwerken.

foto: Stratix / Glaskaart

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.