Nieuws

Aantal graafschades in 2018 veel te hoog, toezicht op netbeheerders verscherpt

Nederland slaagt er maar niet in om het aantal graafschades (vermijdbare schades met grote gevolgen voor telecomnetwerken, gas-, water- of elektriciteitsleidingen) terug te brengen. Vorig jaar telde het Agentschap Telecom er maar liefst 41.000. Daarom wordt het toezicht op netbeheerders verder uitgebreid.

De graafsector heeft zichzelf opgelegd niet meer dan 25.000 schades te veroorzaken in 2018, maar dat heeft de sector niet gehaald. Het Agentschap Telecom telde er vorig jaar 41.018, zo staat in het jaarverslag van het agentschap. In 2017 waren er nog 33.383 schademeldingen.

De oorzaak van dit hoge aantal graafschades ligt aan de toename van het aantal graafbewegingen met zo’n 76.000. Een andere oorzaak is dat schades aan huisaansluitingen nu een wettelijk onderdeel vormen van de schaderapportages van de netbeheerders. Het agentschap vindt de cijfers van 2018 ‘teleurstellend’.

In 2016 is de graafsector gewaarschuwd met de zogeheten Code Oranje. Daarbij werd als doelstelling vastgesteld om in 2018 niet meer dan 25.000 schades te veroorzaken. Dat is dus zeker niet gelukt. Volgens het agentschap is dit voor de graafsector het signaal dat de eigen richtlijn CROW 500 snel geïmplementeerd moet worden. Dit moet leiden tot een zorgvuldiger graafproces en minder graafschades. “De grootste potentiële winst ligt bij de opdrachtgevers (de netbeheerders, red.). Zij hebben de sleutel in handen om vermijdbare graafschades te voorkomen”, aldus het Agentschap Telecom.

De verscherpte controles en toezicht dat in 2018 is gestart zal dit jaar daarom worden voortgezet en wordt uitgebreid.

Continuïteit

Maar het Agentschap Telecom is in het jaarverslag wel positief over de beschikbaarheid van de vele telecomnetwerken en -diensten. Als er al iets gebeurt, is dat vaak van korte duur.
Het beeld over 2018 is dat de telecomaanbieders hun processen rondom de continuïteit van de dienstverlening op hoog niveau hebben ingericht, schrijft het agentschap. Aanbieders van openbare netwerken en diensten (zowel vast als mobiel) treffen verschillende maatregelen om de continuïteit en de beschikbaarheid van hun netwerken en diensten te bewaken. Het Agentschap Telecom houdt hier toezicht op.

In 2018 zijn er in totaal 57 meldingen van verstoringen binnengekomen. De meeste verstoringen waren veroorzaakt door software- of hardwarefouten of door fouten van derden (bijv. stroomstoring). Een aandachtspunt is volgens het agentschap de mobiele bereikbaarheid op grootschalige evenementen zoals concerten en festivals, waar overbelasting van het netwerk kan leiden tot verminderde bereikbaarheid.

foto: Agentschap Telecom

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.