Nieuws, Strijd tussen kabel en glasvezel

Aantal huishoudens met toegang tot 1 Gbit/s internet gestegen

foto: Pixabay

Bijna 5,5 miljoen huishoudens kunnen beschikken over een internetverbinding met een snelheid van 1 Gbit/s. Dat blijkt uit data die onderzoeksbureau Stratix op verzoek van brancheorganisatie NLconnect heeft verzameld.

Tweederde van de huishoudens in Nederland is ‘Gigabit-ready’, zo blijkt uit onderzoek van Stratix. Nederland telt volgens de onderzoekers 5.490.000 woonadressen waar een downloadsnelheid van 1 gigabit per seconde beschikbaar is.

Het aantal vaste woonadressen waar meer dan 500 Mbps downloadsnelheid beschikbaar is, ligt nog hoger, op 7.880.000 ofwel 96%.

Volgens NLconnect, de brancheorganisatie voor de coax-kabelsector, is deze prestatie te danken aan de voortgaande uitrol van glasvezel tot in de woning en upgrades van kabelinternet met de DOCSIS 3.1 techniek. Zo heeft Ziggo dit jaar in een groot aantal gemeenten de snelheid fors verhoogd.

Meer glasvezel

Toch is het opwaarderen van bestaande coax-netwerken niet de enige oorzaak van het grote aantal huishoudens dat toegang heeft tot gigabit-internet. De uitrol van glasvezel is dit jaar ook versneld met bijna 400.000 nieuwe glasvezelaansluitingen die erbij zijn gekomen.

KPN heeft het glasvezelprogramma drastisch opgeschaald en de planning aangescherpt. Verder wordt er in de grote en middelgrote steden nu ook glasvezel uitgerold door T-Mobile, Delta Fiber Nederland en andere partijen.

Bij glasvezel worden vaak symmetrische snelheden aangeboden en is de uploadsnelheid dus ook een Gigabit per seconde. Bij kabel gaat het alleen om de downloadsnelheid en is de uploadsnelheid in de regel een stuk lager.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.