Nieuws, Strijd tussen kabel en glasvezel

ACM: Boete voor Ziggo als het geen vrije modemkeuze biedt

router-modem-on-off

Er zijn nog steeds gebieden waar Ziggo geen vrije modemkeuze biedt. Ziggo overtreedt daarmee de regels die begin dit jaar zijn ingegaan en dreigt een boete te moeten betalen.

Volgens Europese regelgeving moeten klanten van internetaanbieders zelf kunnen kiezen welke eindapparaten (zoals modems of routers) ze gebruiken. Sinds 28 januari 2022 geldt deze regelgeving ook in Nederland. Omdat Ziggo een deel van de klanten nog geen vrije modemkeuze biedt, legt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het bedrijf een last op om uiterlijk 1 juli 2022 aan de regels te voldoen, anders volgt daarna een dwangsom van 12.500 euro per dag. Het totale bedrag aan dwangsommen kan oplopen tot maximaal 500 duizend euro.

“Vrijwel alle internetaanbieders voldoen inmiddels aan de regels voor vrije modemkeuze”, zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten. “We hebben alleen geconstateerd dat het voor sommige klanten van Ziggo nog steeds niet mogelijk is om een modem of router van eigen keus aan te sluiten. Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen die keuze heeft, hebben we in februari al aangekondigd dat we daar mogelijk handhavend tegen gaan optreden.”

De regels voor vrije modemkeuze zijn bedoeld om innovatie en concurrentie op de markt voor eindapparaten te stimuleren. Ook wordt het laagdrempeliger voor consumenten om naar een andere internetaanbieder over te stappen wanneer ze hun eigen modem kunnen blijven gebruiken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.