Nieuws

ACM is akkoord met glasvezelsamenwerking KPN en ABP

KPN mag gaan samenwerken met Stichting Pensioenfonds ABP om sneller glasvezel aan te leggen in 1.000 dorpen, kleine kernen en circa 1.400 bedrijventerreinen. De samenwerking mag officieel doorgaan omdat de oprichting van de joint-venture de concurrentie bij de aanleg en het beheer van glasvezelnetwerken in Nederland niet zal verminderen.

Eind maart maakte KPN bekend dat het bedrijf samen met ABP een joint-venture wil opstarten voor de aanleg van glasvezelnetwerken in bijna 1.000 dorpen en kleine woonkernen. De Autoriteit Consument & Markt ziet geen overlappende activiteiten en juicht het toe dat het toekomstige netwerk van de KPN-ABP een open netwerk wordt, en dus dat het open staat voor aanbieders van digitale diensten. De ACM gaat ervan uit dat dit op basis van volledig gelijkwaardige en concurrerende voorwaarden gebeurt.

Nu de Autoriteit Consument & Markt groen licht heeft gegeven voor de samenwerking, kan KPN de uitrol van glasvezel in Nederland versnellen, zoals het in maart beloofde te doen. Voor eind 2026 wil de combinatie KPN/ABP ongeveer 700.000 huishoudens en 200.000 bedrijven aansluiten op glasvezel.

“Een goed werkende en landelijk dekkende glasvezelinfrastructuur is van groot belang voor de ontwikkeling van de digitale economie. Daarom zijn investeringen in netwerken van groot belang. Concurrentie zorgt daarbij voor een scherpe prijs, goede kwaliteit en innovatie”, aldus de ACM.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.