Nieuws

ACM: uitrol glasvezel in stedelijke gebieden loopt achter

In Nederland is de afgelopen jaren relatief weinig glasvezel uitgerold. Hoewel die aanleg nu is aangetrokken, blijven stedelijke gebieden achter.

Dat zei Annemarie Sipkes, directeur Telecom, Vervoer en Post bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een toelichting op de stand van zaken van de Nederlandse glasvezelmarkt tijdens het congres Metro Connect Europe.

De meeste buitengebieden in Nederland zijn inmiddels voorzien van glasvezel. De markt heeft hier goed gewerkt, aldus Sipkes. In stedelijke gebieden gaat de uitrol minder snel. “De ACM heeft signalen ontvangen over problemen die worden ervaren bij de uitrol in stedelijke gebieden. Als die signalen terecht zijn, bestaat de kans dat infrastructuurinvesteerders, die de laatste jaren met name hebben gezorgd voor de toename van de uitrol van glasvezel in Nederland, in de toekomst niet verder zullen investeren.”

Onlangs schreef Glasvezelgids al dat het aantal huishoudens met een glasvezelaansluiting vooral in Den Haag en Rotterdam laag is.

Onderzoek

De ACM wil meer inzicht krijgen in hoe telecombedrijven en investeerders bepalen waar zij glasvezel uitrollen en tegen welke problemen zij hierbij aanlopen. De ACM startte daarom een verkennend onderzoek naar de uitrol van glasvezel in Nederland.

De resultaten van de marktstudie en de daaruit volgende aanbevelingen worden dit najaar gepubliceerd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.