KPN mag toch met pensioenfonds APG het glasvezelbedrijf Glaspoort voortzetten. De rechtbank heeft donderdag het bezwaar van T-Mobile tegen deze samenwerking afgewezen.
T-Mobile had beroep aangetekend tegen het goedkeuringsbesluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor de vorming van de joint venture tussen KPN en APG. KPN en APG zullen beiden 50% van de aandelen zullen bezitten (daartoe zal KPN 50% van haar aandelen in het kapitaal van haar nieuw opgerichte dochteronderneming NEM II B.V. verkopen aan APG).
De ACM heeft op 12 mei 2021 besloten dat die joint venture opgericht mocht worden voor de aanleg van glasvezel omdat KPN en APG geen overlappende activiteiten hebben. De oprichting van de joint venture zal de concurrentie bij de aanleg en het beheer van glasvezelnetwerken in Nederland daarom niet verminderen, aldus de ACM.
Glaspoort gaat glasvezelnetwerken aanleggen naar huishoudens en bedrijven in gebieden waar KPN nog geen glasvezelnetwerk heeft liggen. KPN wordt hoofdgebruiker van deze netwerken, maar ook andere telecomaanbieders krijgen toegang.
Tegen deze juridische joint venture en het besluit van de ACM, maakte T-Mobile vervolgens bezwaar. Nu heeft de rechter geoordeeld dat de ACM bevoegd is geweest om te oordelen over mogelijke gevolgen van de voorgenomen joint venture. “De ACM is bevoegd het concentratietoezicht toe te passen op een voorgenomen joint venture als die volwaardig van aard is. De rechtbank oordeelt dat deze rechtsregel de bevoegdheid van de ACM regelt ter bescherming van KPN en APG. T-Mobile als concurrent wordt daardoor niet beschermd.”
T-Mobile kan nog tegen deze uitspraak in hoger beroep gaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
Geef een reactie