Nieuws, Onderzoek

Bijna meer dan 3 miljoen glasvezelaansluitingen

Nog voor het einde van dit jaar zijn er in Nederland meer dan 3 miljoen huishoudens met een glasvezelaansluiting. Dit is een van belangrijkste conclusies die Stratix trekt op basis van eigen onderzoek naar de uitrol van glasvezel naar woningen in Nederland.

Na een periode van stagnatie trekt de aanleg weer aan, constateren onderzoekers. Stratix verwacht dat de groei voor heel 2018 zal uitkomen op ruim 200.000 aansluitingen. Dat is een verdubbeling van het aantal nieuw gerealiseerde aansluitingen ten opzichte van de laatste twee jaar.

De groei van het aantal glasvezelaansluitingen is vooral toe te schrijven aan glasvezelprojecten in het buitengebied, aanleg in aantrekkende nieuwbouw en aan de verglazingsactiviteiten van onafhankelijke kabelexploitanten.

bron: Stratix

bron: Stratix

Op basis van projectplanningen van lopende aanlegtrajecten verwacht Stratix dat de grens van 3 miljoen aansluitingen in december wordt gepasseerd. Niet iedereen maakt ook daadwerkelijk gebruik van de aansluiting, al is deze groep wel aan het groeien. Lang lag het percentage gebruikers op of net boven de 33%, maar volgens de onderzoekers maakt nu 46% gebruik van de glasvezelaansluiting.

Regionale verschillen

Na vele met succes afgeronde vraagbundelingscampagnes komt de bouw op gang in alle buitengebieden van Nederland, behalve op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, in Zuid-Limburg en rond de villadorpen langs de Hollandse kuststrook.

Stratix verwacht dat in 2019 de piek komt van de uitrol van glasvezel in het buitengebied, maar in sommige provincies lopen projecten door tot in 2021. Hierdoor gaat Nederland (net) niet voldoen aan EU 2020 doelstelling dat overal 30 Mbit/s internettoegang verkrijgbaar is.

foto: Stratix

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.