Nieuws

Bijna volledige snelheid van licht bereikt via glasvezel

Onderzoekers in Engeland zijn erin geslaagd om nog hogere snelheden te bereiken via glasvezelkabels. In een proefopstelling is data met bijna de snelheid van het licht verstuurd.

Tijdens het onderzoek aan de Universiteit van Southampton werden lichtbundels verstuurd met 99,7 % van de snelheid van licht. Dat komt neer op 73,7 Terabit per seconde (Tbps). Voor zover bekend gaan de snelste glasvezelabonnementen in Nederland niet hoger dan 1 Tbps.

De hoge snelheid werd bereikt met ‘holle’ vezels die vrijwel geheel met lucht zijn gevuld, schrijft Tweakers. Hierdoor zijn fors hogere snelheden te behalen: in een laboratoriumopstelling zouden snelheden tot 73,7 Tbps zijn behaald waarbij de verstuurde lichtbundels 99,7 procent van de lichtsnelheid zouden behalen.

De testresultaten betekenen niet dat de glasvezelsnelheden in Nederland volgende maand al verhoogd zullen worden. De techniek die gebruikt is, heeft een signaalverlies van 3,5 dB/km waardoor het vooral goed te gebruiken is op korte afstanden. Voor de huidige glasvezelnetwerken zou de snelheid op termijn hierdoor kunnen worden verhoogd tot 10 Tbps.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.