Nieuws

Bijzondere aanlegtechniek nodig bij glasvezelaanleg Friesland

De gemeente De Fryske Marren is een uitdagend landschap als je er een glasvezelnetwerk moet aanleggen. Daarom gaat BAM Infra Telecom er in overleg met de gemeente werken met een bijzondere aanlegtechniek.

De Fryske Marren is een nogal waterrijk gebied. Het is soms passen en meten wat het meest praktische is om glasvezel aan te leggen wat voor zo min mogelijk overlast zorgt voor de inwoners of de omgeving aantast. Daarom zal de aanleg worden uitgevoerd met zogenoemde boogzinkers.

De boogzinkers techniek wordt toegepast om sloten en asfaltwegen te passeren. Met een hydraulisch aangedreven machine wordt een holle, gebogen ijzeren buis vanaf de zachte berm onder de sloot geboord. Hiervoor is een waterdruk nodig tussen de 3 tot 7 bar. Om een beeld te krijgen van die waterdruk: in de gemiddelde douche is de waterdruk 1,5 bar.

Door die boogzinkers wordt water of bentoniet (een kleisoort) gespoten om de boorgang open te houden. Daarna wordt een lege glasvezelbuis er doorheen getrokken waar het glasvezel in wordt geblazen en kan het lassen van het minuscule glasvezel beginnen.

Met een lengte van 20 meter en een diepte van 5 meter is de boogzinker een bijzondere klus, stelt Delta Fiber Netwerk. De voorbereiding heeft maanden in beslag genomen omdat alles tot in detail samen met het waterschap en grondeigenaren moest worden voorbereid. Met deze techniek wordt het netwerk sluitend gemaakt en kan het glasvezelsignaal via het verdeelpunt in Sint Johannesga de woningen bereiken.

De aanleg van glasvezel in de kernen en het buitengebied in De Fryske Marren is in volle gang. In totaal wordt er meer dan 600 kilometer gegraven en in de tweede fase worden 10.000 woningen en bedrijven aangesloten op het netwerk. Het gebied De Fryske Marren en de 15 pop-gebieden voor het glasvezelnetwerk van de toekomst.

Naar verwachting worden de glasvezelaansluitingen in Sint Johannesga eind tweede kwartaal 2021 geactiveerd.

foto: Delta Fiber Netwerk

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.