Nieuws

Breedbandchaos compleet in Leerdam, Vianen en Zederik

In Leerdam, Vianen en Zederik is de chaos rondom glasvezel compleet. Er zijn een vier partijen die de bewoners in het gebied willen voorzien van sneller internet.

In de fusiegemeente Vijfheerenlanden (Leerdam, Vianen, Zederik) buitelen vier partijen over elkaar heen in de strijd om breedband ter verzorgen in het buitengebied. Het gaat om KPN, Glasdraad, Glasvezel buitenaf en het burgerinitiatief VijfheerenlandenNet.

KPN wil overigens geen glasvezel aanleggen, maar wel sneller internet in het gebied. Glasdraad en VijfheerenlandenNet staan te popelen om aan de slag te gaan in Vijfheerenlanden, maar wachten eerst gemeentelijk beleid af. De gemeente namelijk zou namelijk voor 20 miljoen euro garant moeten staan voor de investeringen er nodig zijn, schrijft het AD.

En de vierde partij, Glasvezel buitenaf, is al begonnen met het werven van klanten. En daarop is nu flinke kritiek want bewoners voelen zich door het bedrijf zwaar onder druk gezet, aldus de krant. Zij krijgen te horen dat ze tot 15 oktober hebben om een abonnement af te sluiten via Glasvezel Buitenaf.

De drie gemeenten (Leerdam, Vianen, Zederik) die per 1 januari 2019 gaan fuseren, willen overigens pas na de fusie een glasvezelovereenkomst ondertekenen.

Het gaat in totaal om zo’n 1200 huishoudens en bijna 500 bedrijven, die nu nog geen beschikking hebben over snel internet (de Europese richtlijn is 30 MB per seconde). Ook de gemeente wil niets liever dan dat alle inwoners worden aangesloten op snel internet. Al in 2016 lieten onderzoek doen naar de internetsnelheid in het gebied.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.