Nieuws

Britten experimenteren met glasvezel door waterleiding

foto: Gov.uk

De regering in het Verenigd Koninkrijk trekt 4 miljoen pond uit voor een proef waarbij glasvezelkabels door de waterleiding worden getrokken. Dit moet de aanleg van glasvezel in het land versnellen.

Innovatieve marktpartijen kunnen zich tot 4 oktober aanmelden als zij willen meewerken aan het experiment. De aanleg van glasvezel door de waterleiding zou een snellere en kosteneffectievere manier kunnen zijn om glasvezelkabels aan te sluiten op huizen, bedrijven en mobiele masten, zonder dat hele straten opgebroken hoeven te worden.

Helemaal nieuw is het idee van glasvezel door de waterleiding niet. Onder meer in Spanje is dit al eerder gerealiseerd. Bij het Britse project wordt onder andere kritisch gekeken of de kwaliteit van het drinkwater wel voldoende blijft.

De proef met glasvezel door de waterleiding (Fibre in Water) is een aanvulling op het 5 miljard pond kostende ‘Project Gigabit’ van de Britse regering om de breedbandtoegang in landelijke gebieden te verbeteren, alsook voor het 1 miljard pond kostende ‘Shared Rural Network’ dat sterke en betrouwbare 4G-dekking moet brengen in de meest afgelegen delen van het land.

Het Fibre in Water-experiment met glasvezel door de waterleiding wordt in maart 2024 afgerond.

foto: Gov.uk

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.