Nieuws

Buitengebied Delden hoopt alsnog op glasvezel

HofvanTwenteBewoners van het buitengebied van Delden hebben weer hoop op de komst van een glasvezelnetwerk. Dit omdat de provincie onderzoekt of er geld vrijgemaakt kan worden voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

Aanvankelijk zou kabelbedrijf Cogas glasvezel in heel Delden (inclusief het buitengebied) aanleggen, maar dat bedrijf trok zich terug toen Reggefiber besloot een netwerk in Delden aan te leggen. Het netwerk van Reggefiber beperkt zich echter alleen tot de kern van de gemeente. En dus vallen de bewoners buiten de bebouwde kom buiten de boot.

Wethouder Ben Eshuis van de gemeente Hof van Twente, waar Delden deel van uitmaakt, heeft de bewoners in het buitengebied weer hoop gegeven door te zeggen dat de provincie kijkt of er geld vrijgemaakt kan worden voor de verglazing van buitengebieden, schrijft het Nieuws uit Delden.

Zo hopen de bewoners dat zij alsnog aangesloten kunnen worden door de glasvezelkabels door het riool door te trekken. In Hengelo en Lonneker worden hier momenteel al proeven mee gehouden.

  1. Jan Vezel

    Als de pilot in Lonneker geslaagd is (glasvezel door riool) dan zou men verwachten dat daar dan ook wordt verdergegaan met de glasvezel aanleg door het riool (aansluitend op Lonneker). Is die proef bij Lonneker dan geen succes geworden? Of probeert men nu door in iedere gemeente een klein stukje glasvezel in het buitengebied aan te leggen ook daar de markt onaantrekkelijk te maken voor burgerinitiatieven (eigen netwerk)? Dus ook daar een soort “krenten uit de pap” politiek toe te passen (gelijk in de kernen gebeurt). Het is misschien goed dat Delden probeert te achterhalen waarom de pilot bij hun “buren” Lonneker niet direct wordt doorgezet naar Delden en omgeving. Verder is het goed om na te denken over het feit dat als reggefiber het glasvezelnetwerk door het riool aanlegt de bewoners per aansluiting wel zelf bij moeten dragen maar geen eigenaar worden. Zoals we weten is reggefiber grotendeels van kpn en begint de geur van een mexicano dicht bij te komen. Wordt het glasvezelnetwerk, dat merendeels door de eindgebruiker bekostigd is, dan een gemakkelijk verkoopbaar product voor de eigenaar van het netwerk?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.