Nieuws

‘Buitengebieden moeten ook op glasvezel worden aangesloten’

De gemeente Bronckhorst komt in opstand tegen de aanleg van glasvezel in alleen dichtbewoonde gebieden. Hierdoor dreigt een digitale tweedeling in de Achterhoek op te treden.

Daarvoor heeft wethouder Dorien Mulderije van de gemeente Bronckhorst dinsdag gewaarschuwd. Op veel locaties worden wel dorpskernen aangesloten op het glasvezelnetwerk maar de buitengebieden niet. Vaak is het te duur om buitengebieden aan te sluiten.

Toch wonen daar grote groepen mensen, aldus Mulderije. “Als je niet bereikbaar bent, dan heeft dit effect op de leefbaarheid: mensen en bedrijven vertrekken omdat ze niet bereikbaar zijn en mensen zijn verstoken van informatie waardoor het minder leefbaar wordt.”

Daarom is de website buitengebiedopglasvezel.nl opgezet waarop bewoners in het buitengebied kunnen laten weten dat ze ook glasvezel willen hebben.

Volgens Mulderije het het huidige kopernetwerk qua capaciteit binnen 4 à 5 jaar uitgeput en dat betekent dan onvoldoende bereikbaarheid. Daar waar coax ligt kunnen wij nog 10 jaar vooruit, denkt ze.

Proef
“Wij gaan samen met de provincie Gelderland en de gemeente Berkelland een haalbaarheidsonderzoek doen voor de uitvoering van een proef om 1500 adressen in Bronckhorst en Berkelland van glasvezel te voorzien”, kondigt Mulderije aan.

Voor de zomer moet er een rapport liggen over de financiële consequenties van deze proef en hoe de aanpak vervolg kan krijgen in andere gebieden. Als de conclusies positief zijn, dan gaat na de zomer een voorstel naar de provincie over de financiering voor uitvoer van de proef. Ook worden Europese subsidies aangevraagd.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.