Nieuws

Certificering op komst voor glasvezelprofessional

Er komt een algemene certificering voor FttX glasvezelprofessional. Dat hebben diverse marktpartijen met elkaar afgesproken.

Glasvezel zit in alle telecomnetwerken en wordt steeds belangrijker. Ook neemt het belang van onderhoud van bestaande glasvezelverbindingen de komende tijd verder toe. Daarom hebben KPN, VodafoneZiggo, Eurofiber, DELTA Fiber, T-Mobile Nederland, Open Dutch Fiber, branchevereniging NLconnect en stichting SECT besloten dat er een algemene certificering moet komen voor ‘FttX glasvezelprofessionals’.

De branche vindt het belangrijk dat technici over de juiste en eenduidige competenties beschikken. De FttX certificering moet daaraan bijdragen. “Een branchebrede certificering is een instrument om de kwaliteit van nieuwe en bestaande glasvezelnetwerken te borgen. En we regelen meteen dat technische medewerkers voor hetzelfde werk met één certificaat bij verschillende opdrachtgevers terecht kunnen”, verklaart NLconnect-directeur Mathieu Andriessen.

Fiber to the x (FttX) is de algemene term voor een op glasvezel gebaseerde aansluiting van een locatie. De partijen streven ernaar dat ook aannemers deel gaan uitmaken van de certificeringsboard.

Certificeringschaos

Op dit moment is het nog een onoverzichtelijk geheel van certificeringen. Zowel vanuit ‘koper’ als vanuit ‘coax’ is in het verleden werk gemaakt van certificeringsprogramma’s voor technici die werkzaamheden uitvoeren aan DSL- en Hybrid Fiber-Coax (HFC) netwerken, te weten de Certification Board Telecom (CBT) en de Stichting Examinering Certificering Telecom (SECT).

Daarnaast bestaan er al programma’s voor veiligheid, gezondheid en milieu bij civiele werkzaamheden (VCA) en voor de certificatie van aanneembedrijven (CKB), evenals onboarding-programma’s van enkele netwerkeigenaren. De FttX certificering beoogt aanvullend te zijn op deze programma’s.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.