Nieuws, Onderzoek

Concurrentie tussen glasvezelpartijen leidt mogelijk tot duurdere aanleg

In veel gevallen leidt een toename van de concurrentie in de markt tot lagere prijzen. Bij de aanleg van glasvezel kan de strijd tussen twee of meer partijen juist het omgekeerde effect hebben. Hoewel de kosten van de uitrol hierdoor hoger zouden kunnen uitvallen, zouden huishoudens hierdoor wel eerder op glasvezel kunnen worden aangesloten.

De concurrentie tussen glasvezelpartijen in diverse gemeenten kan ertoe leiden dat de omstandigheden waaronder dat gebeurt, ongunstiger worden of dat de prijzen voor de glasvezelpartij stijgen, dat staat in de vorige maand uitgebrachte marktstudie naar de uitrol van glasvezel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Als er meerdere partijen in een gemeente glasvezel willen aanleggen, kan het voorkomen dat partij A erachter komt dat een concurrent (partij B) met een gemeente onderhandelt over de voorwaarden van het convenant (lagere graafdieptes, minder degeneratiekosten, etc.). Dat kan ertoe leiden dat partij A ook met de desbetreffende gemeente in contact treedt om zonder onderhandeling een convenant te accepteren dat direct voldoet aan de voorwaarden die de gemeente stelt.

Voorwaarden

Volgens de Autoriteit Consument & Markt is er soms sprake van een competitief spel waarbij een partij ongunstiger voorwaarden zou kunnen accepteren om eerder glasvezel te kunnen uitrollen dan een concurrent. “Hierbij bestaat wel een risico dat door de toenemende commerciële interesse in de aanleg van glasvezel, de kosten die direct of indirect door de gemeente worden veroorzaakt (door leges, regeneratie, en eisen aan graafdieptes) omhoog zouden kunnen gaan”, zo staat in de marktstudie.

Deze situatie zou zich bijvoorbeeld kunnen voordoen in de gemeente Zevenaar, aldus de ACM. “Glasvezel Buitenaf heeft hier – na een succesvolle vraagbundelingscampagne – met de gemeente onderhandeld over de graafdiepte. Tijdens dit proces is Digitale Stad in contact gekomen met de gemeente en heeft hierbij de graafdiepte van 60 centimeter, zoals de gemeente dat verlangt, zonder onderhandeling geaccepteerd. Het moet echter nog blijken of Digitale Stad daadwerkelijk gaat uitrollen (aangezien hij eerst nog moet gaan vraagbundelen).”

foto: Digitale Stad

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.