Nieuws

De strijd om glasvezel in het Friese buitengebied

Drie partijen lijken te strijden om glasvezel in het buitengebied van Friesland te kunnen aanleggen. De strijd woedt tussen Kabelnoord, KPN en Glasvezel buitenaf.

De provincie Fryslân besloot in 2017 met Kabelnoord in zee te gaan. Kabelnoord ondertekende een overeenkomst met de provincie en de Friese gemeenten, waarin afspraken zijn vastgelegd waaraan Kabelnoord zich moet houden. Kabelnoord heeft bevestigd dat zij niet 95% maar 100% van de witte adressen gaat voorzien van glasvezel, als minimaal 60% van de bewoners belangstelling heeft voor een glasvezelabonnement.

Weststellingwerf

In een deel van Friesland, het gebied rondom Weststellingwerf, biedt ook Glasvezel buitenaf zich aan als marktpartij voor glasvezel. Volgens het bedrijf is het niet gezegd dat Kabelnoord ‘de aangewezen partner’ voor de gemeente zou zijn. Als de grens van 50% aanmeldingen in het buitengebied is gehaald, gaat direct daarna een aanbod de deur uit naar de mensen die nu al in de kernen van Weststellingwerf op een kabelaansluiting zitten, de zogenaamde grijze adressen.

Het bedrijf Glasvezel Buitenaf heeft aangegeven dat het glasvezel wil aanleggen in het totale buitengebied en de kernen van Weststellingwerf. Concurrent Kabelnoord beperkt zich tot de buitenadressen (witte gebieden).

Wolvega

Alleen Wolvega valt buiten het doelgebied van Glasvezel buitenaf. KPN is druk campagne aan het voeren in Wolvega. Daarom houdt Glasvezel buitenaf het daar voor gezien. In Wolvega is KPN in een dusdanig vergevorderd stadium om daar glasvezel aan te leggen, dat Glasvezel Buitenaf zich daar niet meer inmengt, meldt een lokale krant.

Ondertussen bestaat er veel onduidelijkheid bij de inwoners in het gebied. De inschrijving voor glasvezel van Glasvezel buitenaf eindigt op 4 maart. De deadline voor de inschrijving van glasvezel via Kabelnoord is op 18 februari.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.