Het besluit van KPN eind vorig jaar om de aanleg van glasvezel in Nederland weer nieuw leven in te blazen, is mooi voor veel huishoudens die nog geen snelle internetverbinding hebben. Maar tegelijkertijd levert het in diverse gemeenten een strijd op tussen KPN en lokale bewonersinitiatieven.
In gemeenten als Deurne, Gouda en de Beemster is een vreemde strijd gaande. Lokale bewonersinitiatieven zijn soms al jarenlang bezig om er een glasvezelnetwerk te krijgen. Tot KPN dit jaar aankondigde om ook een deel van de genoemde gemeenten te willen verglazen.
Onlangs reageerde staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat nog op Kamervragen en schreef ze dat vooral toezichthouder ACM moet bepalen of KPN hiermee buiten haar boekje gaat. “Ik vind het vervelend om te lezen dat de uitrolplannen van een langlopend burgerinitiatief in gevaar kunnen komen door investeringsplannen van een marktpartij. Het staat partijen echter vrij om zich te richten op een deel van de markt”, aldus Keijzer.
Concurrentie
Er zit ook een andere kant aan het verhaal, volgens Keijzer. “De toegenomen concurrentie bij de uitrol van snel internet in het buitengebied kan ervoor zorgen dat partijen hun vraagbundelingsinspanningen juist versnellen en kan ook leiden tot een lagere eigen bijdrage voor consumenten of aantrekkelijkere dienstenpakketten. Het is echter onwenselijk als de concurrentie wordt verstoord of zo hevig is dat partijen zich terugtrekken en er geen snel internet komt.”
Dit laatste dreigde in een aantal gemeenten te gebeuren. Onder meer in Weststellingwerf was zoveel verdeeldheid en verwarring onder bewoners gezaaid, dat geen enkel initiatief voldoende inschrijvingen dreigde te halen. Dit doet marktpartijen er soms toe besluiten om maar meerdere glasvezelnetwerken in dezelfde geul aan te leggen, zoals in Deurne waar de kabels van KPN naast die van E-Fiber worden gelegd.
Onderzoek
De ACM voert op dit moment verkennend marktonderzoek uit naar de concurrentie op de glasvezelmarkt. De resultaten worden na de zomer verwacht. Tot die tijd kan KPN doorgaan en het gras voor de voeten van lokale breedbandinitiatieven proberen weg te maaien.
Geef een reactie