Nieuws

‘Den Haag had gevolgen 2e glasvezelnetwerk moeten onderzoeken’

foto: T-Mobile

De gemeente Den Haag had beter moeten onderzoeken welke gevolgen de komst van een tweede glasvezelnetwerk in het Regentessekwartier zou hebben voor de ‘ondergrondse ordening’. Tot die conclusie is de voorzieningenrechter in Rotterdam woensdag gekomen.

T-Mobile en investeerder Primevest hadden een procedure tegen de gemeente Den Haag aangespannen omdat de gemeente KPN toestemming heeft gegeven voor de aanleg van een tweede glasvezelnetwerk in stadsdeel Regentessekwartier. Zoals Glasvezelgids al eerder schreef, is de gemeente verplicht om het glasvezelnetwerk van KPN toe te staan.

De rechter oordeelt echter wel dat Den Haag beter vooronderzoek had moeten verrichten.

T-Mobile en Primevest zijn van mening dat de gemeente had moeten voorschrijven dat KPN het T-Mobile/Primevest-netwerk zou moeten gebruiken, maar daar is de rechter het niet mee eens. “Het college kan medegebruik op grond van de Telecommunicatiewet weliswaar bevorderen.” Het verlenen van toegang tot het glasvezelnetwerk van Primevest kan door de gemeente niet opgelegd worden.

Geen onaanvaardbare hinder

Verder is het voor de rechter niet duidelijk geworden of het leggen van kabels bovenop het glasvezelnetwerk van Primevest daadwerkelijk onaanvaardbare hinder oplevert voor T-Mobile om onderhoud te plegen en woningaansluitingen te realiseren, zoals T-Mobile en Primevest bepleitten.

Pieter de Klein, directeur strategie van T-Mobile, laat in een reactie weten dat hij blij is met de uitspraak van de rechter. “Dat is een belangrijke uitspraak voor de toekomst. Gemeenten zullen voortaan de impact van een tweede glasvezelnetwerk op al bestaande infrastructuur zorgvuldig moeten onderzoeken alvorens zij instemmen.”

foto: T-Mobile

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.