In het buitengebied van de Groningse Veendorpen (De Marne, Winsum, Eemsmond, Bedum, Loppersum, Ten Boer, Slochteren, Appingedam en Delfzijl) is ophef over de definitie van ‘grijze gebieden’. Dat zijn de adressen waar nu of binnen drie jaar een internetsnelheid van 30 Mbit/s of meer beschikbaar is, bijvoorbeeld omdat er een coax-kabel ligt.
Aanvankelijk wilde de provincie dat alle 20.000 adressen in het buitengebied van de provincie toegang zouden krijgen tot sneller internet. Circa 7.000 adressen zijn echter afgevallen omdat die na een check door KPN en Ziggo door die aanbieders voor 2020 mogelijk voorzien kunnen worden van beter internet. Dit zijn de zogeheten grijze adressen en daar mag de provincie de aanleg van snel internet niet financieel steunen vanwege Europese regels.
Grijs is niet altijd grijs
Maar in de praktijk wordt de beloofde snelheid op het ‘grijze adres’ niet gehaald. Zelfs eigen monteurs van KPN bevestigen dat, beweert ondernemer Frits Looyé tegen de RTV Noord.
In de gemeente De Marne zijn volgens een inventarisatie van de Stichting Glasvezel De Marne het afgelopen jaar circa 150 adressen van wit naar grijs veranderd. Daarom is er door Breedband Noord-Groningen de website ikbennietgrijs.nl opgezet, waar mensen in het gebied hun internetsnelheid kunnen testen.
Als de snelheid onder de 30 Mbit/s komt, wordt er een afspraak gemaakt om de internetsnelheid op locatie te laten testen door een ervaren monteur. Blijkt ook uit deze locatietest dat de downloadsnelheid lager is dan 30 Mbit/s, dan wordt het adres toegevoegd aan een soort lijst met twijfelgevallen. Breedband Noord-Groningen zal vervolgens in overleg met de provincie Groningen en Rodin gaan onderzoeken hoe deze ‘nieuwe witte adressen’ alsnog aangesloten kunnen worden.
E. Kok
Het is vooral KPN waarmee de “Kop van Overijssel’ ervaring mee heeft dat veel adressen als grijs worden gekenmerkt als deze op de 1 of andere manier (theoretisch wellicht of ooit misschien) 30Mbit/s of hoger KUNNEN halen.
KPN heeft in de afgelopen jaren sowieso al veel beloftes gedaan, met name over internetsnelheid in de buitengebieden, die ze op geen enkele manier hebben waargemaakt tot op heden!
Gelukkig komt er in ons buitengebied wel glasvezel!
Inwoner en participant van een burgerinitiatief in de Kop van Overijssel
Beauze Hogelander
Dag Edwin
Je schreef op 7 mei 2018 dit stukje en toen was net de vraagbundeling voor de gemeente De Marne actief. Later kwamen daar diverse gemeentes achteraan en hoewel Rodin tijdens presentaties en in krantjes in ieder geval aan de inwoners van De Marne beloofde dat iedereen die zich voor einde vraagbundeling in zou schrijven als klant, nog de zomer van 2018 aangesloten zou worden op snel internet. Medio dec zijn de eerste 10 (?) adressen op een straalverbinding aangesloten maar op glasvezel zit nog niemand, zal eerder de zomer van 2019 worden dus.
Maar ook voor die vele grijze adressen is er weinig voortgang te zien. Er werd inderdaad een eigen meting gedaan bij veel mensen die hadden aangegeven in hun ogen onterecht op Grijs gezet te zijn. Die zouden per gemeente besproken worden met KPN maar al snel ging onder de ambtenaren en bij Rodin de hoax dat je KPN niet boos moest maken met dit soort discussies omdat ze dan alles plat konden en zouden leggen. Gelukkig voor de vertragers onder de ambtenaren gingen 4 gemeenten tot 1 nieuwe gemeente fuseren per 1-1-2019 dus een goed excuus om het probleem voor zich uit te schuiven en te melden dat ze druk zijn met plannen maken. Maar goed, mijn vraag aan jou is dus: :Is het normaal dat je iets wat of wit of zwart is en wat je gewoon met KPN kan bespreken of aan rechter kan voorleggen, zo maar ruim een half jaar en misschien wel een jaar naar achteren wordt geschoven? En ondertussen worden vele bewoners gewoon onterecht gediscrimineerd en zelfs achtergesteld. Mag dat en is er ergens in het land ervaring met juridische ondersteuning om deze onterechte claim van KPN van deze adressen te laten verwijderen daar waar de Groningse ambtenaren, politici en Rodin daar het lef niet voor hebben ?