Nieuws

Drentse glasvezelcoöperaties krijgen meer tijd voor leningen

De Coöperatie Sterk Midden-Drenthe, Glasvezel De Wolden en de Coöperatie Glasvezel Noord mogen een jaar langer doen om hun leningen aan gemeenten en de provincie Drenthe terug te betalen. Volgens de provincie en de betrokken gemeenten lopen de genoemde burgerinitiatieven bij de aanleg van glasvezel buiten hun schuld vertraging op. Daarom hebben de organisaties meer tijd nodig.

Er is afgesproken dat de leningen worden terugbetaald zodra het netwerk volledig gerealiseerd is, schrijft Dagblad van het Noorden.

Volgens Roel Seele, algemeen directeur van Sterk Midden-Drenthe, is zijn netwerk in oktober 2018 opgeleverd. Naar eigen zeggen heeft hij in december de laatste rekening ‘van een ton of zes’ betaald aan de aannemer. Maar de organisatie heeft nu niet genoeg geld om de lening en de rente van gemeenten en provincie te betalen.

Ook Glasvezel De Wolden krijgt meer tijd. De organisatie heeft een jaar langer de tijd gekregen ‘om meer vlees op de botten te krijgen’, zo zegt een woordvoerder in de krant.
Glasvezel Noord zit nog midden in de aanmeldfase voor glasvezel. “We moeten 65% dekking hebben, maar komen na een jaar campagne voeren niet verder dan 50%”, laat de glasvezelorganisatie voor Noord Drenthe weten. Een subsidie van de gemeenten is nodig als het percentage niet hoger wordt dan 50%. Als de gemeenten daartoe bereid zijn en de provincie weer bereid is leningen te verstrekken, kan de aanbesteding voor een glasvezelpartij de deur uit. De laatste aanmeldingen kunnen nog tot 1 maart 2019 worden ingestuurd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.