Na Eersel heeft ook Eindhoven afspraken gemaakt met netwerkbedrijf Reggefiber. Binnen drie jaar moeten alle 102.000 woningen in Eindhoven een glasvezelaansluiting hebben.
Dat heeft de gemeente afgesproken met Reggefiber, Aquestora, Ons Net Eindhoven en de Eindhovense woningcoporaties, schrijft het Eindhovens Dagblad vrijdag.
Afgesproken is dat Reggefiber voor de aanleg ongeveer 100 miljoen euro investeert. Op termijn koopt het netwerkbedrijf ook de vier Eindhovense woningcoporaties uit. Die investeren elke ongeveer 5 miljoen euro in de aanleg van het nieuwe netwerk.
Op dit moment is een kwart van de Eindhovense woningen op glasvezel aangesloten. Wijken die al zijn aangesloten zijn Tongelre, Woensel-Oost, de Schrijversbuurt, Meerhoven en alle studentenpanden van Vestide.
Jan Vezel
Bijzonder dat ook hier alleen de kernen glasvezel krijgen en dat de buitengebieden weer de sjaak zijn. En de politiek kijkt lachent toe. Zij hebben niet in de gaten dat 6,2 plattelanders verstoken blijven van goed breedband internet middels glasvezel. Ook hier geld dat de politiek aan de waterkant staat te kijken hoe de plattelanders verzuipen en ze steken geen hand uit.
Het is wel grappig dat we met zijn allen “aan het wachten zijn want het komt toch wel”.
De kernen worden van glasvezel voorzien. Sommigen zien de monopoliepositie van reggefiber niet. Inderdaad is de glasvezel van reggefiber een transportmiddel. De monopoliepositie is er wel degelijk
Voor de elektriciteitvoorziening ligt er maar 1 hoofdkabel die wordt beheerd door bijvoorbeeld een Liander. Er mogen niet meer hoofdkabels gelegd worden omdat elektriciteit als nutsvoorziening bestempeld is.
Glasvezel daarentegen is geen nutsvoorziening. Als een partij dus naast een al liggende glasvezelkabel nog een tweede kabel wil leggen dan kan/mag dat ook.
Als reggefiber dus in de kernen al glasvezel aanlegt en niet in de buitengebieden dan zal het voor een andere partij niet meer haalbaar zijn om de buitengebieden van “gratis” glasvezel te voorzien.
Als je erin duikt zie je dat in de kernen glasvezel gratis tot in de meterkast gelegd wordt. In de buitengebieden moet je bedragen van 4000 tot 15000 euro per woning neertellen.
In 1 van de bovenstaande reacties wordt een snelheid van 12Mb genoemd. Dat kan maar dan moet je binnen de twee kilometer vanaf de centrale zitten. Zit je er verder vanaf dan daalt de snelheid al snel tot 0,1 Mb. Daar kun je geen tv meer mee kijken en internet doen het ook niet of valt steeds uit. Soms willen ISP’ers zelfs in die gevallen geen internet meer aansluiten.
UPC bied op dit moment inderdaad 100Mb aan. Dat is dan wel de downloadsnelheid. De upload is zit dan nog onder de 10Mb. Dat komt omdat de coax asymmetrisch is . Glasvezel is symmetrisch. Dat houdt dus in dat de upload en downloadsnelheid hetzelfde is (30/30 50/50 100/100 enz). Die uploadsnelheid wordt snel belangrijker. Nu de smarttv zijn intrede doet is de uploadsnelheid bij het gebruik van bijv skype ook belangrijk geworden. Het beeld van je eigen camera moet snel ge-upload worden om aan de andere zijde weer snel ge-download te kunnen worden. Anders krijg je een schokkerig beeld.
De noodzaak van glasvezel in kernen en buitengebieden is dus dichter bij dan je denkt.