Nieuws

Europese Commissie wil glasvezel sneller uitrollen

De Europese Commissie wil vaart maken met de aanleg van glasvezelnetwerken in Europa.

Dat blijkt uit de plannen die onlangs in Brussel zijn uitgesproken door EU-voorzitter Ursula von der Leyen en EU-commissaris Thierry Breton (Interne markt).

Volgens Breton heeft de coronapandemie wel bewezen hoe cruciaal digitale infrastructuren zijn. “Door de crisis die hier het gevolg van is, dreigen de investeringen te vertragen. In een tijd waarin de toegang tot breedbandinternet zowel een fundamenteel goed is voor de Europeanen als een geostrategisch belang is voor bedrijven, moeten we – samen met de lidstaten – de uitrol van veilige glasvezel- en 5G-netwerken mogelijk maken en versnellen.”

Een grotere connectiviteit zal volgens Breton niet alleen bijdragen tot het scheppen van banen, het stimuleren van duurzame groei en het moderniseren van de Europese economie, maar het zal Europa helpen ‘zijn technologische autonomie te bereiken’.

De Europese Commissie verzoekt de lidstaten om voor 30 maart 2021 te komen tot een gemeenschappelijke aanpak, voor de tijdige uitrol van vaste en mobiele netwerken met een zeer hoge capaciteit, met inbegrip van 5G-netwerken.

Maatregelen die daaraan kunnen bijdragen zijn: het verlagen van de kosten en de snelheid van de uitrol van netwerken met zeer hoge capaciteit te verhogen, met name door het wegnemen van onnodige administratieve hindernissen.

Ook moeten de exploitanten worden aangemoedigd om te investeren in de uitbreiding van de netwerkinfrastructuur.

Bekijk hieronder de videotoespraak van Thierry Breton.

  1. R. Bosveld

    Heel goed voornemen, maar ik mis nog iets.
    Normaal word er altijd een vraagbundeling gestart bij het aanleggen van glasvezel.
    Zijn er te weinig reacties daarop, dan word er besloten om maar geen glasvezel aan te leggen.
    Misschien is het verstandiger om die vraagbundeling op te heffen, anders blijven onnodig veel burgers verstoten van snel vast internet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.