Nieuws

FCA: glasvezelaanleg gaat snel dankzij vele investeringen

Er wordt veel meer geïnvesteerd in de aanleg van glasvezelnetwerken dan een aantal jaar geleden. Dat schrijft Andrew van der Haar, directeur van de Fiber Carrier Association.

“Heel veel partijen hebben miljoenen -al dan niet miljarden- euro’s opgehaald in diverse investeringsrondes. Naast het geld hebben ze ook door de Europese wetgeving de ruimte om netwerken aan te leggen. Je ziet nu dat er ontzettend veel kabels worden aangelegd voor consumenten en bedrijven”, aldus Van der Haar. Onlangs kreeg Delta Fiber er ook een investeerder bij.

Van der Haar ziet echt een verandering bij investeerders. “Voorheen was er weinig geld beschikbaar en moesten geïnteresseerde partijen op creatieve manieren aan geld zien te komen. Tegenwoordig melden veel commerciële partijen zich bij gemeenten met de boodschap dat zij meteen een nieuw glasvezelnetwerk kunnen aanleggen.”

Negatieve effecten

De stijging van de investeringen heeft niet alleen positieve kanten, stelt Van der Haar. “De ondergrond in Nederland is al vrij volgebouwd met glasvezelkabels en verder kan er een punt komen waarbij investeringsmaatschappijen hun aangelegde netwerken weer doorverkopen. Op den duur kan dat bijvoorbeeld problemen opleveren voor degene die dan het netwerk in beheer heeft.”

Om die problemen te voorkomen wil de FCA, de brancheorganisatie van eigenaren van glasvezelnetwerken, samenwerking tussen diverse partijen stimuleren. “In plaats van nieuwe netwerken aan te leggen, kunnen deze partijen beter met elkaar samenwerken door gebruik te maken van de bestaande netwerken. Verder kunnen organisaties ook bijvoorbeeld nadenken over het verbeteren van de huidige kabels in de grond. Op deze manier heeft iedereen straks, met 5G in het achterhoofd, profijt van een betrouwbare en snelle glasvezelverbinding”, besluit Van der Haar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.