Nieuws, Onderzoek

Flinke groei van glasvezel in 2020 verwacht

De aanleg van glasvezel is het verst gevorderd in de buitengebieden van de provincies Overijssel, Noord-Brabant, Gelderland, Drenthe en Flevoland. De komende jaren breidt de uitrol op het platteland zich uit naar de overige provincies. Alleen Zeeland blijft achter met de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

Dat is een van de conclusies van de Breedbandatlas die jaarlijks wordt bijgewerkt door Stratix. De onderzoekers constateren dat de aanleg van glasvezel naar woningen weer op stoom komt na jaren van dalende groei. Waar op het dieptepunt in een half jaar tijd nog minder dan 50.000 woningen werden voorzien van glasvezel is dat aantal tussen september 2018 en maart 2019 verdubbeld. Stratix verwacht dat de echte omslag pas in 2020 zichtbaar wordt, wanneer een groot deel van de huidige bouwprojecten wordt opgeleverd.

De onderzoekers stellen dat de slechts een aantal partijen verantwoordelijk zijn voor de groei van glasvezel in het buitengebied. De belangrijkste investeerders die aanleggen in de buitengebieden door heel Nederland zijn EQT (Glasvezel Buitenaf), Arcus (E-Fiber), TINC (GlasDraad) en Delta Rijssen Glasvezel Investeringen (Digitale Stad). Investeerders die op lokale schaal aanleggen zijn Kabelnoord (Friesland), RENDO (Drenthe) en FiberFlevo/FiberNH (Noord-Holland en Flevoland).

KPN kondigde eind vorig jaar aan, binnen 3 jaar 1 miljoen huishoudens te gaan verglazen. Afgelopen zomer presenteerde KPN zijn resultaten voor het tweede kwartaal van 2019 en stelde inmiddels 40.000 woningen op glasvezel te hebben aangesloten. Stratix becijfert op basis van aangekondigde projecten dat KPN nog circa 230.000 aansluitingen in aanbouw heeft. Daarmee resteren er nog 730.000 woningen om aan de ambitie van 1 miljoen verglaasde huishoudens per eind 2021 te voldoen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.