De aanleg van glasvezel stijgt snel in veel Europese landen. Het aantal glasvezelaansluitingen in huizen is in Europa in een jaar tijd met bijna 16% gegroeid.
Dat beweert althans de FTTH Council Europe die het bureau IDATE regelmatig onderzoek laat uitvoeren naar de glasvezelpenetratie in Europa.
Tussen september 2017 en september 2018 groeide het aantal huisaansluitingen in 39 landen (Andorra, Oostenrijk, Wit-Rusland, België, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Israël, Italië, Kazachstan, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Macedonië, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Slovakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Turkije, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk) bij elkaar opgeteld tot bijna 60 miljoen. Dat is 15,7% meer dan in september 2017.
In Spanje is het aantal glasvezelaansluitingen het afgelopen jaar het snelste gegroeid (bijna 1,9 miljoen). Spanje wordt gevolgd door Frankrijk met bijna 1,5 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen.
In Nederland telden de onderzoekers iets meer dan 3 miljoen huisaansluitingen. Dat is een groei van 5% in een jaar tijd.
Van de aangesloten huizen maken er ruim 1,5 miljoen huishoudens ook echt gebruik van de aansluiting. Nederland scoort opvallend hoog met het aantal geactiveerde glasvezelaansluitingen. Het aantal actieve glasvezelaansluitingen is met 16% gestegen. Gemiddeld gebruikt net iets meer dan de helft van de aangesloten huishoudens de glasvezelaansluitingen en daarmee zit Nederland bovenaan in de Europese ranglijst, aldus de onderzoekers.
Wat de onderzoekers verder opmerken, is dat overheden en lokale autoriteiten in toenemende mate betrokken zijn bij glasvezelprojecten. Ze ondertekenen bijvoorbeeld contracten met telecombedrijven of participeren via publieke fondsen.
Geef een reactie