Nieuws

Geen glasvezel voor 120 zeer afgelegen adressen in Heerenveen

Heerenveen-buitengebied

Terwijl KPN voorbereidingen treft om de kern van Heerenveen van glasvezel te voorzien, is Kabelnoord bezig met de werkzaamheden in het buitengebied. Alleen krijgt een aantal woningen en bedrijven waarschijnlijk geen glasvezelaansluiting.

In totaal gaat het om ongeveer 120 adressen, aldus de site sa24.nl, omdat ze in een heel afgelegen of heel lastig te bereiken buitengebied liggen. Volgens Kabelnoord lukt het niet om alle adressen aan te sluiten omdat snelwegen, een spoorlijn, waterwegen en krapte op de aannemersmarkt voor forse obstakels zorgen.

Vorig jaar bleek dat er voldoende animo voor glasvezel was in het buitengebied van Heerenveen. In totaal kreeg Kabelnoord aanmeldingen van ruim 66% van de huishoudens in het gebied.

Kosten

Vooraf was al duidelijk dat het aansluiten van een aantal adressen heel duur zou worden. De provincie Fryslan, die de glasvezelnetwerken in het buitengebied subsidieert, reserveerde vooraf 5 miljoen euro voor de meest afgelegen adressen. Volgens Kabelnoord is dat niet genoeg omdat de aanleg mogelijk 2 tot 3 keer zo duur wordt, aldus sa24.nl.

Intussen wordt er aan de bestuurstafel naar elkaar gewezen. De gemeente Heerenveen wijst naar Kabelnoord als verantwoordelijke en die wijst op haar beurt naar de provincie. Kabelnoord voldoet naar eigen zeggen aan de afspraken die met de provincie zijn gemaakt. Daarin staat dat het netwerkbedrijf 90 procent van de adressen in het buitengebied moet aansluiten. En aan die eis zou het bedrijf voldoen, zelfs als de 120 adressen niet aangesloten worden.

Het college van B en W hoopt alsnog dat iedereen in Heerenveen aangesloten kan worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.