Nieuws

Geen wifi op strand Den Helder door ontbreken glasvezel

Hoewel de gemeente van Den Helder in november besloot om gratis wifi beschikbaar te maken op de stranden, blijkt het technisch en financieel allemaal wat gecompliceerd te zijn.

De gemeente wil eerst onderzoek doen of er daadwerkelijk een beroep kan worden gedaan op Europese subsidie en of ondernemers in Den Helder bereid zijn om maandelijks een bedrag te betalen om de gratis wifi mogelijk te maken.

Op en rond het strand zijn nu weinig of geen breedbandvoorzieningen. Er liggen wel koperen telefoonlijnen maar die bieden te weinig capaciteit om gratis wifi als dienst aan badgasten aan te bieden, schrijft Denhelderactueel.

Ziggo vindt het niet interessant om er sneller internet mogelijk te maken en KPN heeft aan die kant van Den Helder geen hoofdkabel liggen, wat het ook lastig maakt.

Een alternatief zou zijn een straalverbinding vanuit Julianadorp om breedbandvoorzieningen aan te bieden. Een andere optie is het doortrekken van een bestaand glasvezelnetwerk elders in Den Helder, maar ook dat brengt kosten met zich mee en de hoogte ervan hangt af van hoeveel ondernemers er meedoen.

De gemeente laat nu onderzoeken of er Europese subsidie kan worden aangevraagd (van 15.000 euro) in het kader van het project WiFi4EU. Dat is een regeling die gemeenten subsidie geeft voor de aanleg van openbaar wifi. Naar schatting kunnen 6.000 tot 8.000 gemeenten tegen 2020 profiteren van deze regeling.

Het is niet bekend wanneer er meer duidelijkheid zal zijn over die subsidieaanvraag.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.