Nieuws, Strijd tussen kabel en glasvezel

‘Gemiddelde breedbandsnelheid stijgt tot 110 Mbps in 2023’

De wereldwijde gemiddelde breedbandsnelheid blijft groeien en zal in de periode van 2018 tot 2023 meer dan verdubbelen, van 45,9 Mbps naar 110,4 Mbps. EDat is volgens onderzoekers van techgigant Cisco mede te danken aan de uitrol van glasvezel.

In West-Europa zal de groei van de breedbandsnelheid naar verwachting nog groter zijn. In 2018 lag de gemiddelde downloadsnelheid in West-Europa nog op 45,6 Mbps. In het jaar 2023 is dat gegroeid tot 123 Mbps, aldus Cisco.

Om de groei van de breedbandsnelheid beeldend te maken: Bij een verbinding van 10 Mbps duurt het downloaden van een volledige HD-film 20 minuten. Bij 25 Mbps kost dat 9 minuten en bij een 100 Mbps-verbinding duurt dat slechts 2 minuten.

Factoren

Verschillende factoren zijn van invloed op de voorspelde vaste breedbandsnelheid, waaronder de invoering en toepassing van glasvezelaansluitingen in huizen (FTTH), de beschikbaarheid van snelle DSL-lijnen en de hogere snelheden die via de coax-kabel mogelijk zijn.

Van de landen waarop deze studie betrekking heeft, zijn Japan, Zuid-Korea en Zweden koplopers op het gebied van breedbandsnelheid, grotendeels vanwege de grootschalige invoering van glasvezel.

Internetgebruik

Daarnaast speelt ook de breedbandpenetratie een rol bij de stijgende internetsnelheid. Het wereldwijde gebruik van breedbandinternet zal namelijk de komende jaren groeien. In 2018 zouden er wereldwijd ongeveer 3,9 miljard internetgebruikers zijn geweest. Nu wordt dat aantal geschat op 4,5 miljard en in 2023 is dat waarschijnlijk doorgegroeid tot 5,3 miljard. Dat betekent dat in 2023 tweederde van de wereldbevolking gebruik maakt van internet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.