Nieuws

‘Gesprekken mogelijk af te luisteren via glasvezelkabels’

Glasvezelkabels kunnen in theorie gebruikt worden om huishoudens tot een kilometer afstand af te luisteren. Dat schrijft security.nl op basis van een Chinees onderzoek.

De geluidsgolven die mensen veroorzaken als ze praten kunnen effect hebben op de glasvezelkabel in de woning en kunnen door kwaadwillenden in principe tot op een kilometer afstand opgevangen worden. Het gaat dan echter niet om letterlijk gesproken woorden, maar om ‘faseveranderingen’ die op de glasvezelkabel worden waargenomen. Deze faseveranderingen zijn vervolgens weer om te zetten naar geluidssignalen.

Voor het uitvoeren van de aanval moet de aanvaller wel eerst de glasvezelkabel van het doelwit vinden en die aansluiten op het afluistersysteem. Bovendien is complexe apparatuur nodig en kan het alleen onder bepaalde omstandigheden.

Om de mogelijkheid van afluisteren te voorkomen, adviseren de onderzoekers het gebruik van metaal of glas als kabelcoating en het veranderen van de glasvezeladapter die op de modem wordt aangesloten om zo de echo te beperken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.