Nieuws, Onderzoek

‘Glasvezel biedt consumenten meer keuzevrijheid’

Mensen die overstappen op glasvezel, hebben nu vaak nog een DSL-aansluiting. De groei van glasvezel gaat voor een deel ten koste van het aantal koperaansluitingen waar een lichte daling te zien is, stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Telecommonitor.

In de eerste helft van 2019 steeg het aantal glasvezelaansluitingen naar 1.324.000. KPN en VodafoneZiggo blijven de grootste aanbieders van breedbandinternet, met marktaandelen van 40 tot 45%. Marktaandelen van andere aanbieders, zoals Tele2, bedroegen in de eerste helft van 2019 tussen de 0 en 5%.

Meer keuzevrijheid

Volgens de ACM krijgen consumenten dankzij glasvezelaansluitingen meer keuzevrijheid naast het al bestaande kabelnetwerk. “Die keuzevrijheid zorgt voor een prikkel bij aanbieders om efficiĆ«nt te werken en te blijven innoveren. Beide netwerken zijn nodig om te voldoen aan de groeiende vraag naar snel breedbandinternet”, aldus de Telecommonitor.

Verder merkt de ACM op dat de aanleg van glasvezel in steden achterblijft. “Ook al neemt het aantal glasvezelaansluitingen gestaag toe, vooral in de stedelijke gebieden loopt de uitrol nog niet zo hard.” Maar dit is iets dat al langer bekend is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.