Nieuws

Glasvezel binnen handbereik voor regio Rivierenland

Ongeveer 12.000 adressen die alleen beschikken over een koperen telefoonkabel, kunnen in 2020 een eigen glasvezelaansluiting hebben.

Eerder gaf de Europese Commissie al groen licht voor een breedbandinitiatief in de regio Rivierenland.

De gemeente Buren telt de meeste ‘witte’ adressen, namelijk 2791, meldt Stadtiel. Gemiddeld kost iedere aansluiting 3750 euro. Buren is koploper en het ziet er naar uit dat deze gemeente daardoor garant moet voor 11 miljoen euro, veruit het hoogste bedrag.

Vorig jaar is er al een interessepeiling uitgevoerd onder de circa 12.000 adressen die in aanmerking komen om aangesloten te worden op het netwerk. De response lag daarbij op 68%. Bijna iedereen gaf bovendien aan gebruik te willen maken van de breedbandaansluiting wanneer deze door de gemeente is aangelegd.

Om een begin te maken met de aanleg van snel internet, ligt er nu een voorstel om de Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland op te richten. Deze organisatie moet de aanleg regelen en garant staan voor de betalingen. Als alles volgens plan verloopt, start de aanbesteding eind 2018 en zou uiterlijk in 2020 alle 12.000 huishoudens over snel internet kunnen beschikken.

Voorwaarde is overigens wel dat de gemeenteraden van alle tien betrokken regiogemeenten instemmen met de plannen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.