Nieuws

Glasvezel De Wolden BV zat in financieel zwaar weer

Glasvezel De Wolden wordt beetje bij beetje verkocht aan Rendo Fiber. Dat is vooral omdat dat financieel noodzakelijk is, zo blijkt uit documenten van de gemeente De Wolden waar Glasvezelgids in is gedoken.

Hoewel het initiatief Glasvezel De Wolden nog in 2016 een Europese prijs ontving, stond de BV van Glasvezel De Wolden er al langer financieel slecht voor.

Het netwerk in De Wolden is in 2016 aangelegd dankzij een samenwerking van vrijwilligers in de Stichting Glasvezel De Wolden, de gemeente en Rendo Beheer BV. Deze samenwerking werd geformaliseerd in Glasvezel De Wolden BV.

Maar volgens de accountant was de financiële positie van de Glasvezel De Wolden B.V. in 2019 en begin 2020 ‘slecht’. Ook was het bedrijf ‘niet toereikend om aan alle aflossingsverplichtingen te voldoen’. Zelfs de oplevering van het netwerk en businesscase kwamen in gevaar. Dit kwam onder meer omdat een aantal klanten hun abonnementen hadden opgezegd na onvrede over de service van de provider, zo blijkt uit antwoorden van wethouder Gerrie Hempen in juni 2020.

Er is een tevredenheidsonderzoek gestart om te kijken wat er verbeterd zou kunnen worden zodat die business case op een gegeven moment weer kloppend wordt, aldus Hempen. En op dit moment loopt er zelfs een tweede tevredenheidsonderzoek om erachter te komen wat de bewoners willen.

Aandelen

Op 9 april 2020 verkocht Stichting Glasvezel De Wolden haar aandelen (een belang van 20%) in de glasvezel BV aan Rendo Fiber, een samenwerking van de netbeheerder Rendo met Delta Fiber.

De gemeente bezit zelf 40% van de aandelen in de BV Glasvezel De Wolden. Dit was destijds een geldlening van de gemeente aan het glasvezelinitiatief. Wanneer de gemeente haar belang verkoopt, is nog niet duidelijk. Wel is afgesproken dat binnen vijf jaar de verkoop van aandelen van de gemeente en RE-NET aan Rendo Fiber wordt afgerond.

Overigens heeft Rendo Fiber niet alle aandelen in een keer gekocht omdat dat op dat moment financieel niet haalbaar bleek, verklaarde wethouder Hempen vorig jaar in de gemeenteraad.

Update 14:20 uur: In een eerdere versie werd vermeld dat de Stichting Glasvezel De Wolden haar aandelen voor 1,5 miljoen euro verkocht. Dat blijkt onjuist te zijn. Het precieze bedrag is nooit bekendgemaakt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.