Nieuws

Glasvezelaanleg in De Fryske Marren goed op schema

foto: DFM op Glas

Ondanks de corona-pandemie gaat het goed met de aanleg van glasvezel in De Fryske Marren. Onlangs zijn de laatste drie bovengrondse verdeelpunten geplaatst in de buurt van Terherne, Rijs en Oosterzee.

Dat is een belangrijke mijlpaal voor de aanleg van het glasvezelnetwerk, want deze ‘straatkasten’ verdelen straks het digitale signaal naar de woningen in de kleine dorpen en het buitengebied van De Fryske Marren. In totaal zijn vijftien bovengrondse verdeelpunten geplaatst.

Aannemer BAM graaft in de pop-gebieden Delfstrahuizen, Oosterzee en Elahuizen. In januari zijn de ploegen gestart in Oudemirdum. Intussen zijn de huisaansluitingen in Oudehaske geplaatst en is het nu de buurt aan de omgeving van Idskenhuizen. Als de huisaansluiting is geplaatst, is het de beurt aan de telecomaanbieders om te zorgen voor het signaal. Bewoners krijgen een paar weken na de huisaansluiting een installatiepakket thuisgestuurd.

Toch is de aanleg in De Fryske Marren nog niet afgerond. In februari is het graafwerk in Delfstrahuizen klaar en gaan de ploegen verder in de omgeving van Rijs. In de buurt van Terherne zijn de graafwerkzaamheden bijna klaar. Vanaf februari gaan de monteurs verder in de buurt van Sint Johannesga en Rottum.

Sinds eind december is Delta Fiber Netwerk eigenaar van de coöperatie DFM op Glas.

foto: DFM op Glas

  1. Bauke Schat

    Leuk dat er in de buitengebieden glasvezel wordt aangelegd, maar wanneer zijn wij eens een keer aan de beurt. Ook wij willen wel eens aangesloten worden. Wij wachten ook al een flink aantal jaren op snel en stabiel internet. Straks ben ik te oud hiervoor. Ook heb ik een bedrijf aan huis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.