Nieuws

Gooise Meren mogelijk verdeeld over twee glasvezelnetwerken

Bewoners van de gemeente Gooise Meren (Bussum, Naarden, Muiden/Muiderberg) dreigen verdeeld te worden over twee concurrerende glasvezelnetwerken.

KPN legde eerder al een glasvezelnetwerk aan in Bussum en delen van Naarden. De rest van de gemeente moet het nog doen zonder glasvezel.
In de gemeenteraad is het onderwerp al diverse keren aan de orde gesteld. Vorig jaar gaf de gemeente al aan dat KPN/NEM II (een dochterbedrijf van KPN, red.) plannen heeft om de rest van de gemeente te verglazen, maar pas vanaf 2024.

Het college van B&W zegt nu de gesprekken met KPN te hebben beëindigd. Op dit moment voert de gemeente gesprekken met Delta Fiber Netwerk, zo antwoordt het college op raadsvragen. “Delta Fiber stelt zich flexibeler op en geeft aan wel eerder te kunnen starten met het uitrollen van voorbereidende ondergrondse werkzaamheden voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in wijken en kernen van Gooise Meren waar dit nog ontbreekt.” Bovendien is Delta Fiber bereid om ook in minder dicht behuisde gebieden glasvezelkabels aan te brengen.

Een overeenkomst met Delta Fiber is nog niet ondertekend omdat gekeken wordt hoe de aanleg gecombineerd kan worden met overige onderhouds- en herinrichtingswerkzaamheden in de straten. Als de aanleg van glasvezel gecombineerd kan worden met regulier straatonderhoud, hoeven er minder straten opengebroken te worden voor de aanleg van de glasvezelbuizen.

Er kan dus op termijn een situatie ontstaan waarbij een deel van Gooise Meren aangesloten is op het glasvezelnetwerk van KPN, terwijl andere delen aangesloten worden op het netwerk van Delta Fiber Netwerk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.