Nieuws, Onderzoek

Groei van glasvezelaansluitingen valt tegen

Hoewel in veel buitengebieden glasvezelnetwerken worden aangelegd, groeit het aantal glasvezelaansluitingen maar langzaam.

Eind vorig jaar telde Nederland ruim 2,6 miljoen glasvezelaansluitingen naar woningen. Daarvan werd ongeveer de helft (1,3 miljoen) ook actief gebruikt voor internet, telefonie of televisiediensten (zie onderstaand grafiek). Dat blijkt uit de laatste Telecommonitor (pdf) van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) met daarin cijfers over het tweede halfjaar van 2018.

In 2018 is het aantal nieuwe glasaansluitingen vergelijkbaar met 2017, rond de 30.000, aldus de ACM. “Dat is een stuk lager dan in de eerdere jaren toen er tussen 40.000 en 55.000 huizen werden aangesloten op glas.”

De ACM wil meer inzicht krijgen in hoe telecombedrijven en investeerders bepalen waar zij glasvezel uitrollen en tegen welke problemen zij hierbij aanlopen. Daarom is de ACM een verkennend onderzoek gestart naar de uitrol van glasvezel in Nederland. Na de zomer verwacht de ACM de resultaten van de marktstudie te publiceren. Op basis van die resultaten wordt bepaald of vervolgacties nodig zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.