Nieuws

Groen licht aanstaande voor glasvezelaanleg Vijfheerenlanden

De aanleg van glasvezel in de buitengebieden van Leerdam, Vianen en Meerkerk kan, als het aan het college van B&W ligt, binnenkort beginnen. De gemeente Vijfheerenlanden, waar deze kernen onder vallen, is in principe akkoord met de start van de werkzaamheden.

Het gaat in het buitengebied om circa 1200 adressen. De gemeente Vijfheerenlanden wil graag snel internet (minimaal 100 Mbps) voor iedereen. In de bebouwde kom van de grotere kernen zijn de internetsnelheid en keuzevrijheid in aanbieders op dit moment voldoende, zo schreef de gemeente eerder.

Het glasvezelbedrijf DELTA Fiber Netwerk (Glasvezel buitenaf) heeft in een brief aan het college van B&W laten weten alvast met de aanleg te willen beginnen. Vijfheerenlanden wil daar medewerking aan verlenen, aldus het AD. “De intentie bij beide partijen is te komen tot het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst”, zo staat het in de brief. Zodra die overeenkomst er is, moet ook de gemeenteraad daar akkoord op geven.

In Vijfheerenlanden wordt al langer geprobeerd om glasvezel aangelegd te krijgen omdat niet iedereen de mogelijkheid om snel internet (100 Mbps) af te nemen. Eind vorig jaar heeft DELTA Fiber Netwerk in Vijfheerenlanden het stokje overgenomen van het bewonersinitiatief stichting VijfheerenlandenNet. Die stichting heeft zichzelf in december opgeheven omdat het de financiering van een glasvezelnetwerk niet rond kreeg.

  1. B. van der Kroef

    Ernstig, 100Mbps wordt gezien als snel internet?
    Getuigd dat het college van B&W enkel bestaat uit ‘ouderen’ of in ieder geval uit mensen die naar de dag kijken en niet veel verder in de toekomst.
    Iemand met een beetje ‘kennis-van-de-dag’ weet dat die snelheid niet voldoende is om ‘thuiswerk’ ter verrichten. Vooral de laatste tijd met de diverse lockdowns en videovergaderingen.
    En om te besluiten dat de kernen al genoeg mogelijkheden hebben om ‘snel Internet’ aan te kunnen schaffen? Waar? Bij Ziggo komt er geen abonnement boven de 100Mbps uit. Zij kunnen enkel een keuze uit een aantal asynchrone verbindingen leveren, met enkel een download snelheid boven de 100Mbps. De upload snelheden (welke net zo goed uitmaken bij een communicatie verbinding) die worden aangeboden komen niet eens boven de helft van die 100Mbps uit.
    Weet het college van B&W ook wat Web3.0 inhoud? Juist, door de kernen van Glasvezel af te houden, worden deze mensen dus ook achtergesteld om hier eventueel geld mee te verdienen middels o.a. crypto (geld/games/mining).
    Wie compenseerd dat?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.