Nieuws

Groot deel glasvezelnetwerk Reggefiber is ongebruikt

Hoewel Reggefiber de ene na de andere gemeente voorziet van een glasvezelnetwerk, valt het aantal glasvezelabonnees in werkelijkheid tegen. Het grootste deel van de glasvezelkabels ligt onbgebruikt in de grond, meldt Webwereld.

Reggefiber, een joint venture tussen KPN en Reggeborgh, had eind september 844.000 Nederlandse huishoudens op glasnetwerken aangesloten. Een jaar eerder waren dat nog 612.000 aansluitingen en twee jaar eerder 462.000 aansluitingen.

Maar van de 844.000 huishoudens met glasvezel waren er slechts 240.000 daadwerkelijk klant op het glasnetwerk van Reggefiber. Dat is maar 28 procent van het aantal aansluitingen. Sterker nog: de verhouding tussen het aantal huishoudens dat is aangesloten en het aantal dat daadwerkelijk klant is, schommelt al jarenlang rond de 27 a 28 procent, aldus Webwereld.

[adsenseyu1]

Het lage aantal gebruikers zou mede worden veroorzaakt door slimme marketingacties van UPC en Ziggo die adverteren met supersnelle kabelabonnementen. Bovendien is Reggefiber in een aantal gemeenten gestart met de aanleg van het netwerk zonder dat daarvoor de gestelde grens van 30 procent belangstellenden was gehaald. Dit speelt onder meer in Amsterdam, Almere, Enschede, Hilversum, Dordrecht en Amersfoort.

De aanleg van glasvezel tot in de meterkast (Fiber-to-the-Home, FttH) kost circa 1000 euro per huishouden. Zolang de aanlsuiting niet is geactiveerd, zijn er geen inkomsten voor Reggefiber of andere providers.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.