Nieuws

In welke gemeenten waren in 2020 de meeste graafschades?

De kabelsector probeert al jaren het aantal kabelbreuken bij graafwerkzaamheden, voor bijvoorbeeld de aanleg van glasvezel, te laten dalen. Toch is in 2020 opnieuw dit aantal graafschades gestegen. Amsterdam is de koploper.

In 2020 is het totaal aantal incidenten met graafschade met 10% gestegen ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Telecom. In meer dan 30% van de graafschades wordt aangegeven dat de schade veroorzaakt is door onzorgvuldig graven door de grondroerder. “Dat zijn 15.000 graafschades die vermeden hadden kunnen worden”, aldus het rapport.

“Helaas geven de graafschadecijfers over 2020 geen positief beeld over de inspanningen van de graafketen om vermijdbare schades te voorkomen. Sterker nog, de kans op graafschade is ten opzichte van 2019 licht toegenomen.”

De branche probeert al enkele jaren het aantal graafschades naar beneden te brengen, maar dat lijkt voorlopig niet haalbaar te zijn. “De komende jaren zal het aantal graafbewegingen stijgen wegens maatregelen voor de energietransitie, klimaatadaptatie en de uitrol van 5G”, zo concludeert het Agentschap Telecom.

Dit is de top10-lijst met plaatsen waar in 2020 de meeste gevallen van graafschade werden gemeld:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.