Nieuws

Internet-only pakket steeds populairder

In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal ‘internet-only’ abonnementen met 33% toegenomen. Dat meldt vergelijkingssite Pricewise op basis van eigen verkoopgegevens.

Het aandeel van ‘internet-only’ abonnementen is in het eerste kwartaal van 2018 gestegen naar 20%, ten opzichte van 15% in het eerste kwartaal van 2017. De site ziet een duidelijke trend want tegenover de stijging van internet-only pakketten staat een afname van 36% van het aandeel alles-in-1-abonnementen. En het aantal abonnementen met internet en bellen is zelfs met 50% afgenomen.

Ook opvallend is dat de verkochte abonnementen in 2018 een hogere internetsnelheid hebben. In het eerste kwartaal van 2017 was de gemiddelde snelheid van alle verkochte abonnementen via Pricewise 62 Mb/s. In het eerste kwartaal van 2018 is de gemiddelde snelheid met bijna 50% gestegen naar 95 Mb/s. “Je ziet dat de vraag naar bandbreedte exponentieel toeneemt onder consumenten. Deze toenemende vraag vereist grote investeringen van providers in de toekomstige capaciteit en snelheid van hun netwerk. Met als gevolg de aangekondigde prijsstijgingen van de meeste abonnementen per 1 juli”, verklaart Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Het aantal abonnementen met vaste telefonie snel af, concludeert de website. In het eerste kwartaal van 2017 sloot nog 52% van de consumenten via Pricewise een abonnement inclusief vaste telefonie af, in het eerste kwartaal van 2018 was dat nog maar 33%.

Volgens De Kok zijn de verschuivingen eenvoudig te verklaren. “In 2017 had 93% van alle Nederlanders een smartphone, 6% meer dan het jaar ervoor. Gemiddeld komen we in Nederland uit op bijna drie smartphones per huishouden. Daar komt bij dat we zien dat vast bellen vanaf dit jaar bij veel providers niet meer standaard is inbegrepen bij bepaalde abonnement-opties en dat er extra kosten voor vast bellen in rekening worden gebracht. Wat betreft de stijging van het internet-only aandeel zie je dat consumenten steeds vaker gebruikmaken van online tv- en videostream-apps op hun smart-tv zonder decoder.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.