Nieuws

Inventarisatie naar overgebleven ‘witte gebieden’ in Friesland

Kabelnoord inventariseert wat er moet gebeuren met adressen die niet binnen het aansluitgebied van glasvezel vallen en die ook geen breedband via de kabel kunnen krijgen.

Kabelnoord roept iedereen op die in het buitengebied woont en die denkt buiten de boot te vallen voor de glasvezelaansluiting om zich te melden. Deze adressen worden geïnventariseerd en het glasvezelbedrijf gaat dan met de provincie in overleg of deze adressen alsnog als wit adres aangemerkt kunnen worden.

Het gaat in het bijzonder om adressen zonder een internetaansluiting met een minimale snelheid van 30 Mbit/s, adressen die per post geen informatie van Kabelnoord hebben ontvangen en die zowel op de postcodecheck bij glasvezel.frl als bij Ziggo niet in aanmerking komen voor een aansluiting, schrijft sa24. Aanmelden kan via contactformulier op glasvezel.frl.

De bewoners kwamen er zelf achter dat ze niet binnen het aanleggebied vallen toen ze de postcodecheck op de glasvezelsite invulden. In Terwispel (zie afbeelding onderaan) zijn bijvoorbeeld een aantal huishoudens niet aangemerkt als ‘witte’ adressen. De straat De Streek is vanaf het dorp tot aan de kerk aangesloten op het Ziggo-netwerk. En de straten verder weg van het dorp komen wel in aanmerking voor aansluiting. En hoewel 14 van de 17 huishoudens er willen overstappen op glasvezel, als dat aangelegd wordt, maken zij geen kans op snel internet.

Om glasvezel in het buitengebied te kunnen aanleggen moet minimaal 60% van de 2.347 Opsterlandse ‘witte’ adressen zich hebben ingeschreven op de peildatum 19 november. Veel dorpen schommelen tussen de 20 en 35%.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.