Nieuws

‘Investeer gezamenlijk in één open glasvezelnetwerk’

Tweede Kamer

Glasvezelmarktpartijen als KPN, E-Fiber en Delta Fiber Netwerk zouden vaker gezamenlijk moeten investeren in de aanleg van een lokaal en open glasvezelnetwerk als ze in één gemeente glasvezel willen aanleggen.

Hoewel het voor de concurrentie wenselijk is dat er twee of meer glasvezelnetwerken in gemeenten worden aangelegd, is de aanleg van meerdere netwerken naast elkaar vaak niet financieel rendabel. En daarom adviseert staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer om vaker samen te werken.

“Indien meerdere partijen glasvezel in hetzelfde gebied willen aanleggen zou de Autoriteit Consument & Markt (ACM) daarom liever zien dat partijen gezamenlijk investeren in één open glasvezelnetwerk met goede voorwaarden voor providers.” Dat schrijft Keijzer in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid William Moorlag.

Moorlag wilde weten of de staatssecretaris vindt of de verhoudingen op de glasvezelmarkt wel eerlijk verdeeld zijn. “Het is aan de ACM als onafhankelijk markttoezichthouder om een oordeel de te vellen over de concurrentieverhoudingen in de markt. In principe staat het elke partij vrij om een glasvezelnetwerk uit te rollen in Nederland, waarbij gemeenten een brede gedoogplicht hebben. Sommige partijen genieten echter wel meer zekerheid ten aanzien van de verwachte bezetting van een nieuw aan te leggen glasvezelnetwerk dan anderen, bijvoorbeeld doordat zij reeds beschikken over een legacy-netwerk waarvan zij de klanten kunnen overschakelen. Of hierbij sprake is van eerlijke concurrentie hangt naast een analyse van de lokale omstandigheden, ook af van deze wijze waarop dit (en mogelijk andere voordelen) worden uitgebaat. Dit vereist een case-by-case analyse van de ACM”, aldus Keijzer.

De staatssecretaris is niet van plan een onderzoek te starten naar de verhoudingen in de glasvezelmarkt. “De ACM de ontwikkelingen in deze markt nauwlettend in de gaten onder meer door een uitbreiding van zijn Telecommonitor.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.