Nieuws

Is internetten via LED-lampen een alternatief voor glasvezel?

Breedbandinternet via licht is een serieuze mogelijkheid om draadloze communicatie mogelijk te maken. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek Optical Wireless Communication, options for extended spectrum use, dat is uitgevoerd in opdracht van het Agentschap Telecom.

Internet via zichtbaar licht wordt ook wel LiFi genoemd (Light Fidelity). LiFi gebruikt licht vanuit LED-lampen en kan daarmee een snelheid van 50 Mbit/s per seconde halen. Bij de andere variant worden infraroodbundels naar de apparatuur gezonden. Zo kunnen snelheden bereikt worden die tot duizend keer sneller zijn dan de gemiddelde wifi-verbinding. De bandbreedte is bovendien een stuk groter. Infrarood wifi werkt al succesvol in laboratoriumsituaties, maar het is nog niet verkrijgbaar op de markt.

Alternatief

Door het intensieve gebruik is wifi in delen van het land overbelast, vooral in stadscentra en andere drukke gebieden. Daardoor kan het traag worden en kunnen er verstoringen optreden. Internet via licht kan wifi-netwerken ontlasten. Er zijn twee vormen van LiFi: internet via zichtbaar licht en via infrarood.

LiFi kan overal toegepast worden, bijvoorbeeld in woningen, kantoren of in winkelcentra. Het enige dat nodig is zijn speciale armaturen voor de LED-verlichting en een dongel voor in de ontvanger, bijvoorbeeld een laptop. De eerste producten voor LiFi zijn inmiddels al op de Europese markt.

Aanbeveling

De onderzoekers adviseren om bij de bouw van huizen, kantoren en openbare gebouwen alvast rekening te houden met de infrastructuur die nodig is voor internet via licht. Ook is het belangrijk dat er in internationaal verband gewerkt wordt aan eensluidende richtlijnen en eisen voor de apparatuur die voor internet via licht nodig is, aldus het Agentschap Telecom.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.