Nieuws

KPN belooft glasvezel in 1000 dorpen voor eind 2026

KPN-je-krijgt-glasvezel

KPN wil de uitrol van glasvezel versnellen door bijna 1000 dorpen eerder op glasvezel aan te sluiten. Pensioenfonds ABP en KPN gaan met een investering van ruim 1 miljard euro de aanleg van glasvezel eerder mogelijk maken. Dat komt neer op ongeveer 700.000 huisaansluitingen en 200.000 bedrijven die glasvezel kunnen krijgen.

Eerder kondigde KPN aan om in de komende vijf jaar 2,5 miljoen huishoudens in grotere gemeenten van glasvezel te voorzien. Door de samenwerking met ABP kan de uitrol van glasvezel in andere gebieden worden versneld waarbij de nadruk dus ligt op dorpen en kleine woonkernen.

Het gaat daarbij bijvoorbeeld om plaatsen als Ankeveen, Grou en Zuidoostbeemster. Zij krijgen nu voor eind 2026 glasvezel ter vervanging van de koperverbindingen, aldus het telecombedrijf. KPN streeft ernaar om eind 2026 zo’n 80% van alle huishoudens in Nederland te hebben voorzien van een glasvezelaansluiting.

Voor deze samenwerking gaan KPN en het ABP een joint venture aan. Dit nieuwe bedrijf is voor 50% in handen van KPN en voor de andere 50% in handen van APG, de pensioenuitvoerder van ABP. Dit bedrijf bouwt, exploiteert en onderhoudt een open netwerk. Van dit open netwerk kunnen zowel KPN als andere aanbieders van telecomdiensten gebruikmaken om hun diensten aan klanten te leveren. De komende jaren wordt via dit bedrijf ruim 1 miljard euro geïnvesteerd in deze uitrol en de verdere digitalisering in Nederland. De joint venture zal naar verwachting in het tweede kwartaal van start gaan, na goedkeuring van de toezichthouder.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.