De uitrol van glasvezel in diverse buitengebieden is een bedreiging voor het marktaandeel van KPN en daarom probeert het telecombedrijf doelbewust de markt te verstoren.
Vooral in gebieden waar consumenten nog niet beschikken over breedband, dreigt KPN snel marktaandeel te verliezen, schrijft Trouw op basis van een interne presentatie van KPN.
In die presentatie wordt als voorbeeld Sint-Anthonis genoemd in de regio Land van Cuijk. KPN is daar binnen een jaar 43% van de klanten kwijtgeraakt. Dat komt doordat het burgerinitiatief LVCNET samen met netwerkbeheerder E-Fiber glasvezel heeft uitgerold. Vooral in het buitengebied van de gemeente hadden klanten te kampen met traag internet.
En dus probeert KPN op dergelijke locaties concurrenten tegen te werken met de aanleg van glasvezel door scherpe tegenacties op te zetten, aldus Trouw. Deze moesten ertoe leiden dat die glasvezelinitiatieven te weinig aanmeldingen zouden krijgen om de aanleg financieel rendabel te maken.
Marktanalyse
Dergelijk marktverstorend gedrag werd al eerder door de Autoriteit Consument en Markt geconstateerd. Maar dagblad Trouw heeft in vertrouwelijke stukken van KPN gelezen dat KPN kan ‘experimenteren met agressieve tegenacties zodat derde partijen hun minimum marktaandeel niet behalen’. Verder kan KPN ‘experimenteren met tegen-aanbiedingen om ervoor te zorgen dat klanten gebonden zijn aan hun contract en niet kunnen opzeggen’.
Commerciële suggesties
KPN bestrijdt in een reactie dat het de aanleg van glasvezel frustreert. De marktanalyse die Trouw heeft ingezien gaat volgens een woordvoerder over hoe KPN zijn positie in de markt kan verdedigen. “De Nederlandse telecommarkt is zeer competitief, zowel bij het aanbieden van diensten als de aanleg van digitale infrastructuur.” KPN probeert dus zijn klanten te behouden over bestaande netwerken. In het document doen medewerkers commerciële suggesties die niet door het management zijn overgenomen, aldus KPN.
foto: KPN
Geef een reactie