Nieuws

KPN test glasvezelbuis van gerecycled plastic

foto: KPN

Ondergrondse buizen voor glasvezelkabels kunnen voor een groot deel gemaakt worden van gerecycled plastic. KPN start hier binnenkort een proef mee.

In september start KPN met een proef in Buitenpost (Friesland) en Nijmegen Dukenburg om glasvezelnetwerk aan te leggen dat gemaakt is van 90% gerecycled plastic. Voor de fabricage van de buis waar de glasvezelkabel in gaat is dan nog maar 10% nieuw plastic nodig.

Niet alleen is een deel van het plastic gemaakt van gerecycled materiaal. Ook zijn de buizen en kabelmantels dunner. Door het gebruik van een nieuwe 4,5 mm kabel in een 10 mm buis in plaats van de conventionele 6 mm kabel in een 14 mm buis, wordt de hoeveelheid gebruikte plastic teruggebracht.

Die dunnere kabels en buizen hebben nog een bijkomend voordeel. Omdat de kabel en buis ook dunner zijn past er meer van op een haspel. Hierdoor neemt het aantal houten haspels af met 70%, aldus KPN. Dat zou leiden tot minder overlast voor buurtbewoners bij de aanleg van glasvezel in een woonwijk.

Deze innovatie is ontwikkeld in samenwerking met de partners Allinq, Van Gelder Telecom, Prysmian Group en VolkerWessels Telecom. Als de proef slaagt, zal deze techniek gebruikt gaan worden bij meer glasvezelprojecten van KPN.

foto: KPN

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.