Nieuws, Onderzoek

Marktaandeel glasvezelinternet in 2017 licht gegroeid

Glasvezelinternet kwam eind vorig jaar met ongeveer 1,2 miljoen aansluitingen in Nederland uit op een marktaandeel van 15,6%. Dat heeft Telecompaper berekend in het kwartaalrapport over de breedbandmarkt.

Met 1,16 miljoen aansluitingen staat glasvezel nog altijd ver achter de kabel en DSL. Volgens de onderzoekers telde Nederland eind 2017 ongeveer 2,85 miljoen DSL-aansluitingen en 3,42 miljoen breedband kabelinternetters. In totaal waren er eind vorig jaar in Nederland ruim 7,4 miljoen breedbandaansluitingen, stellen de onderzoekers.

Per breedbandtechnologie bekeken blijft kabel marktleider met iets meer dan 46%. DSL volgt met iets meer dan 38% en glasvezel met 15,6%.

Grootste aanbieders

Ziggo is met een marktaandeel van 43,4% de grootste aanbieder van breedbandinternet. KPN volgt met een marktaandeel van 41%. Die groei is vooral te danken aan de overname van Solcon in het derde kwartaal, aldus Telecompaper.

Kleinere partijen

De fuserende breedbandaanbieders Tele2 en T-Mobile hebben samen een marktaandeel van net geen 7%. Daarna volgen Caiway en het Zeeuwse Delta, die vorig jaar allebei door investeerder EQT werden overgenomen. Caiway heeft een stabiel marktaandeel van 2,1 procent en Delta 1,4%. Voor 2018 wordt verwacht dat Delta zal gaan groeien, aangezien de regionale provider voor het eerst meedoet bij Glasvezel buitenaf-projecten buiten de provincie Zeeland.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.